Eestisse on saabunud ligi 23 000 sõjapõgenikku

BNS
Copy
Ukraina sõjapõgenikud
Ukraina sõjapõgenikud Foto: Andres Haabu

Politsei- ja piirivalveameti andmetel on Eestisse 27. veebruarist kuni 15. märtsini saabunud 22 617 Ukraina kodanikku ja nende pereliiget, kellest 5662 on olnud transiidil.

15. märtsi jooksul saabus 1324 inimest, sealhulgas 512 last ning 139 inimest on transiidil. MTÜ Eesti Pagulasabi on samal ajavahemikul koordineerinud 4869 põgeniku saabumise Eestisse, kellest öömaja vähemalt esimesel ööl on vajanud 729 inimest.

Keskmiselt läheb Poolas Medykasse ja Varssavisse Eesti Pagulasabi koordineerimisel 9 bussi ööpäevas, tänu millele on võimalik Eestisse evakueerida päevas ligi 500 inimest, kellest 85 protsenti on Eestis pereliikmed ootamas.

Värske info busside liikumise kohta on Pagulasabi kodulehel, lisainfo meiliaadressil ukraina@pagulasabi.ee. Tegemist on turvalisima viisiga evakueerumiseks, vähendamaks inimkaubanduse riske ja tagamaks Eestiga seotud põgenike koordineeritud saabumine vastuvõtukeskustesse.

15. märtsi seisuga on Eesti toetanud 1407 leibkonda, toetus on umbes 100-300 eurot leibkonna kohta. Iga leibkonna vajadus on individuaalselt hinnatud, peamiselt on kasusaajad pered, kes on kaotanud oma kodu või pereliikme või kelle pereliige on saanud sõjategevuses haavata.

Humanitaarsekkumise peamised piirkonnad on Donetski, Luhanski, Zaporižžja, Sumõ, Kharkivi, Kiievi, Zhytomyri, Chernigivi oblastid. ÜRO kinnitusel on rahapõhised sekkumised jätkuvalt kõige sobivam viis, kuidas inimesi aidata, välja arvatud mõnes piirkonnas, kus turud enam ei toimi.

Samuti toimetab Eesti meditsiinivahendeid haiglatele, seni on tuge saanud mitmed Zaporižžja, Donetski ja Dnipropetrovski oblastite haiglad.

Kõiki oma tegevusi kooskõlastatakse teiste humanitaarorganisatsioonidega läbi ÜRO OCHA klastrisüsteemi. ÜRO plaanib laiapõhjaliste rahapõhiste sekkumistega alustada järgmise kahe nädala jooksul; Eesti Pagulasabi oli üks esimesi, kes sellega kohe sõja alguses alustas.

Eesti Pagulasabi nõustamiskeskus Tallinnas Liivalaia 28 jätkab nii põgenike kui nende lähedaste nõustamist igal tööpäeval. Avatud on infotelefon Ukraina pagulastele: +372 5881 1311.

Pagulasabi andmebaasi on kogunenud 2616 elukohapakkumise ja sadu koostööpakkumisi. Vahendatakse elukohapakkumisi Pagulasabi kaudu ise ja ka proaktiivselt otse kohalikesse omavalitsustesse, kes võtavad pakkujatega vajaduspõhiselt samuti otse ühendust. Töötatakse selle nimel, et neljas piirkonnas hakkaksid tööle vabatahtlike koordineerijad, kes hakkavad riiklikes majutusasutustes ühes abilistega vahendama majutuspakkumisi.

Kõige suurem tugi on hetkel rahalistest annetustest. Kõik kriisitegevused jooksevad jätkuvalt annetuste toel. Annetustest kaetakse evakuatsioonikulud, humanitaarabi Ukrainas ja toetatakse Eestisse jõudvaid ukrainlasi. Annetusi saab teha järgmistel viisidel:

Pangaülekandega: sobivas suuruses ülekande saab teha MTÜ Eesti Pagulasabi annetuskontole SEB pangas: EE791010220258852223

Pangalinkide kaudu: SEB, Swedbank, LHV ja Paypal pangalingid on leitavad annetuslehelt ja Ukraina heaks kampaanialehelt

Annetustelefonide kaudu: Tele2, Telia ja Elisa kliendid saavad annetada annetustelefonide kaudu: 9003801 (5 EUR), 9003802 (10 EUR), 9003803 (50 EUR)

Rahalisi annetusi on Pagulasabile kogunenud 3,75 miljonit eurot, millest 1 miljon eurot on juba saadetud Ukrainasse sisepõgenike ja rindelähedaste linnade elanike aitamiseks.

Inimeste ja ettevõtete abipakkumisi sõjapõgenike majutusvõimaluste ja teiste teenuste kohta koondatakse läbi kodulehel asuva «Paku abi» vormi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles