USA ja Iraan on tuumaleppe osas kokkuleppele jõudmas (1)

Copy
Hossein Amir-Abdollahian.
Hossein Amir-Abdollahian. Foto: RUSSIAN FOREIGN AFFAIRS MINISTRY/HANDOUT/Scanpix

USA ja Iraan on jõudmas kokkuleppele 2015. aasta tuumaleppe taaselustamiseks, teatas kolmapäeval Ühendriikide välisministeerium.

«Oleme võimalikule kokkuleppele lähedal, kuid me pole siiski veel kohal. Arvame, et ülejäänud probleeme saab lahendada,» ütles välisministeeriumi pressiesindaja Ned Price.

Iraani välisminister ütles varem päeval, et 2015. aasta tuumaleppe taastamist takistab kaks vaidluspunkti Ühendriikidega.

«Meil oli neli küsimust, mis olid meie jaoks punased jooned, kuid kaks neist on peaaegu lahendatud,» ütles Hossein Amir-Abdollahian riikliku uudisteagentuuri IRNA vahendusel.

«Kaks küsimust on lahendamata, mille hulgas majanduslikud tagatised,» lisas välisminister.

Vene välisministri Sergei Lavrovi väitel on Venemaa saanud Washingtonilt kinnituse, et saab kaubandust Teheraniga Iraani tuumaleppe taastamise järel jätkata.

«Saime kirjalikud garantiid. Need sisalduvad Iraani tuumaprogrammi ühtse kõikehõlmava tegevuskava (JCPOA) taastamise leppe tekstis,» ütles Lavrov teisipäeval pressikonverentsil.

Üle kümne kuu kestnud läbirääkimised Viinis on toonud suurriigid lähedale 2015. aasta leppe taastamisele.

Lõpusirgel olnud läbirääkimised peatusid sel kuul, kui Moskva nõudis tagatist, et Ukrainasse tungimise järel kehtestatud Lääne sanktsioonid ei kahjusta riigi kaubandust Iraaniga. Lavrovi sõnul tagavad Washingtonilt saadud garantiid Venemaa seotuse Iraani Bushehri tuumaelektrijaamaga.

Tuumaleppega pakuti Iraanile leevendust sanktsioonidest vastutasuks tuumaprogrammi piiramisele.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles