Riigikogu esimehena jätkab Jüri Ratas, aseesimeestena Hanno Pevkur ja Martin Helme (2)

Postimees
Copy
Video ei ole enam kättesaadav. Video ei ole enam kättesaadav.

Iga-aastasel riigikogu juhatuse valimisel toetasid rahvasaadikud esimehena Jüri Ratase (KE) ja aseesimehena Hanno Pevkurit (RE). 

Ratas sai 53 häält ning tema vastaskandidaati Helir-Valdor Seederit (Isamaa) toetas 36 saadikut. Kehtetuid sedeleid oli kuus.

Valitud esimene aseesimees Pevkur sai 52 häält, teine aseesimees Martin Helme (EKRE) 32 häält. Kehtetuid sedeleid oli neli. 

Enne hääletust:

Jaanus Karilaid ütles, et esimehe kandidaat peaks olema Jüri Ratas. «Isegi kui Jaanuse öeldu vastab osalt tõele, siis meil on parem plaan. Helir-Valdor Seeder saaks riigikogu juhtimisega hakkama,» lisas Priit Sibul. 

Nii Ratas kui ka Seeder olid nõus riigikogu esimeheks kandideerima. 

Isamaa, Eesti Konservatiivne Rahvaerakond ja Sotsiaaldemokraatlik Erakond esitasid riigikogu esimehe kandidaadiks Isamaa juhi Helir-Valdor Seederi.

Sotsiaaldemokraatliku erakonna esimees Lauri Läänemets põhjendas seda valikut sellega, et koalitsiooni kandidaat Jüri Ratas on Keskerakonna esimees, kellel võttis liiga kaua aega oma erakonna ja Ühtse Venemaa koostöölepingu lõpetamine.

«Sellega viivitati isegi pärast kallaletungi Ukrainale. Ja kahetsusväärselt on nii Keskerakond kui ka keskfraktsioon Venemaa agressiooni küsimuses lõhki. Ratas pole nii põhimõttelises küsimuses suutnud hoida oma erakonda ühtsena,» põhjendas Läänemets, miks ta sel korral Ratase poolt ei hääleta.

Aseesimeheks esitas Mart Võrklaev Hanno Pevkuri. Henn Põlluaas soovitas aseesimeheks Martin Helmet. «Ta ei ole ainult hakkama saanud riigikogu aseesimehe tööga – kõikidel ametipostidel, kus ta on olnud, on ta näidanud ennast asjaliku, intelligentse töömehena. Me ootame seda ka nüüdsel perioodil. Mis on kõige olulisem – Martin on Eesti patrioot,» jagas Põlluaas oma erakonna juhile tunnustust.

Nii Pevkur kui ka Helme on nõus kandideerima riigikogu aseesimeheks.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles