Valitsus eraldas 1,3 miljonit venekeelsete toimetuste tugevdamiseks

BNS
Copy
Raha
Raha Foto: Marko Saarm/Sakala

Valitsus eraldas neljapäeval kultuuriministeeriumile 1,3 miljonit eurot Eesti eraõiguslike venekeelsete meediaväljaannete toimetuste tugevdamiseks 2022. aastal.

Toetuse abil toodetud ja avaldatud sõltumatu meediasisu, sealhulgas originaaluudised, peavad olema avalikkusele tasuta kättesaadavad, teatas valitsuse kommunikatsioonibüroo.

Sõjaolukord Ukrainas on valitsuse teatel suurendanud vajadust informeerida toimuvast kohalikku venekeelset elanikkonda. Lisaks Eesti Rahvusringhäälingu toetamisele soovib valitsus toetada kohaliku venekeelse erameedia suutlikkust pakkuda kõrgel tasemel usaldusväärseid ja mitmekesiseid ajakirjanduslikke käsitlusi, kuna olukorras, kus Eestis on keelatud Vene Föderatsiooni sõjapropagandat kajastavate telekanalite edastus, peab riik tugevdama alternatiive kohalikus inforuumis.

Toetuse andmisega ei seata tingimusi meediasisule ega ootusi toimetuslikeks otsusteks. Tegemist on ühekordse toetusega, mis antakse seoses sõjaolukorraga Ukrainas ,ning mille eesmärk on kasvatada meediaväljaannete venekeelsete uudiste tootmise ja levitamise võimekust.

Eesti ühiskonna integratsiooni monitooringu järgi on viimaste aastate jooksul toimunud märgiline muutus teiste rahvuste jaoks oluliste infoallikate pingereas – Eesti venekeelseid meediakanaleid on hakatud pidama olulisemaks ja ka usaldusväärsemaks kui Venemaa meediaallikaid.

Näiteks on Eesti venekeelsete uudiste portaalide olulisus tõusnud 54 protsendilt 2017. aastal 72 protsendini 2020. aastal, samuti on teisest rahvusest elanike seas tunduvalt kasvanud nii Eesti vene- kui ka eestikeelse meedia usaldajate osakaal, ulatudes 2020. aastal 54 protsendini.

Toetuse saaja peab olema Eestis registreeritud eraõiguslik juriidiline isik, kes annab välja meediaväljaandeid, mille hulgas on venekeelne veebiväljaanne ja millel on nii eesti- kui ka venekeelne toimetus. Toetuse saaja peab kuuluma Eesti Meediaettevõtete Liitu.

Valitud on olemasoleva jälgijaskonnaga väljaannete toimetuste tugevdamine. Toetades venekeelseid toimetusi, on mõju kogu eesti venekeelsele infoväljale kõige suurem, sest nii suureneb ka refereerimiskõlblik meediasisu.

Toetus ei hõlma ega toeta uute eraõiguslike meediaväljaannete ega olemasolevate juurde uute venekeelsete toimetuste loomist ega muude uute teenuste väljaarendamist. Seda põhjusel, et selle mõju avaldumiseks oleks vajalik pikem aeg ning sellega kaasneksid oluliselt suuremad kulud. Samuti pärsib seda teadaolev vene keeles kirjutavate ajakirjanike puudus tööjõuturul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles