Brasiilia ülemkohus tühistas sõnumsiderakenduse Telegrami keelu

Copy
President Jair Bolsonaro.
President Jair Bolsonaro. Foto: IMAGO/Antonio Molina/Scanpix

Brasiilias sõnumsiderakenduse Telegram tõkestamise käsu andnud ülemkohtu kohtunik tühistas pühapäeval varasema otsuse, kui tehnoloogiaettevõte täitis nõutud muudatused.

«Kohtu taotletud muudatusi võeti täielikult arvesse ja seda arvestades tühistan otsuse Telegrami tegevus Brasiilias täielikult peatada,» kirjutas kohtunik Alexandre de Moraes kohtu ametlikus avalduses.

Reedel avaldatud korraldus rakenduse blokeerimiseks kogu riigis ei jõudnud tegelikkuses jõustuda ja Telegram töötas terve nädalavahetuse riigis tavapäraselt.

Brasiilia ülemkohtu kohtunik otsustas reedel blokeerida kogu riigis populaarse sõnumirakenduse Telegram, mis on parempopulistliku presidendi Jair Bolsonaro üks lemmiksuhtluskanaleid.

Kohtunik Alexandre de Moraes põhjendas otsust asjaoluga, et Telegram ei ole täitnud võimude korraldusi ja eemaldanud desinformatsiooni sisaldavaid sõnumeid.

Otsus sündis ajal, mil populaarsust kaotav Bolsonaro on valmistumas oktoobrikuisteks valimisteks, lootes Telegrami rakenduse abil oma poolehoidjaid ergutada.

«Telegrami lugupidamatus Brasiilia seaduste vastu ja lugematute kohtuotsuste korduv täitmatajätmine on täielikus vastuolus õigusriigi põhimõtetega,» kirjutas Moraes.

Tema sõnul on ettevõte korduvalt keeldunud täitmast politsei, kõrgema valimiskohtu ja ülemkohtu enda otsuseid ja nõudeid.

Pärast peatamismäärust vabandas Telegrami asutaja Pavel Durov ülemkohtu ees ja süüdistas «kommunikatsiooniprobleeme».

Bolsonaro nimetas peatamist vastuvõetamatuks ja ütles, et see ohustab brasiillaste vabadusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles