Ära aja hülgepoegi vette!

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
Hülgepojad veedavadki suure osa ajast kaldal ja lähevad vette siis, kui ise soovivad.
Hülgepojad veedavadki suure osa ajast kaldal ja lähevad vette siis, kui ise soovivad. Foto: Urmas Luik/Pärnu Postimees

Riigiinfo telefonile 1247 laekub järjest teateid randadel omapäi olesklevatest hülgepoegadest. Helistajate arvates vajavad kaldast eemale ekselnud üksikud loomapojad kiiret abi. Inimesed küll üritasid looma vette ajada, kuid see ei õnnestu.

Keskkonnaameti jahinduse ja vee-elustiku peaspetsialist Jan Siimson seletas, et talvel sündinud hülgepojad veedavad praegu enamiku ajast üksinda kuival maal ja suurt midagi ei tee. Inimene neid vette ajada ei tohi – vees käivad hülgepojad veel harva ja siis, kui ise tahavad. Inimeste lähedus ja uudistamine tekitavad loomakestes hoopis liigset stressi.

Mõnikord võivad hülgepojad sattuda merest isegi mõnesaja meetri kaugusele. Enamasti lähevad nad vee äärde tagasi siis, kui ise tahavad. Mõned kriimud nahal ja mädased silmad on aga teatud vanuses hülgepoegadele väga tavalised. Need paranevad ise, inimese sekkumist need ei vaja.

„Vaid juhul, kui hülgepoeg on sattunud tavatult läbikäidavasse ja ohtlikusse kohta või ta on selgelt vigastatud, palume sellest teatada riigiinfo telefonile 1247. Vajadusel abistavad hädas looma spetsialistid,” ütles Siimson. „Selle asemel, et hülgepoega katsuda, toita või teda pildistada, palume temast kiiresti eemalduda. Kindlasti ei tohi hülgepoegi endaga kaasa viia.” (ME)

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles