Liblikamaja sai enda kõrvale papagoidega linnumaja

Silvia Paluoja
, vabakutseline ajakirjanik
Copy
Aafrika hall papagoi Henrietta poseerib Jaani talu linnumajas perenaise Kärt Lutsari õlal.
Aafrika hall papagoi Henrietta poseerib Jaani talu linnumajas perenaise Kärt Lutsari õlal. Foto: Urmas Luik

Endised tartlased, ema Antitea Lutsar ja tütar Kärt Lutsar on hõreasustatud Pärnumaal teinud kuulsaks paari­kümne elanikuga Kiisamaa küla, kuhu nad rajasid oma ehitajakätega meespere toetusel troopiliste liblikate maja ja lisasid sellele mullu suvest kirendavate papagoidega linnumaja. Nende vahele jääb miniloomaaed, kus tunnevad ennast mõnusalt pikakarvaline merisiga, valge küülik, vesihalli kasukaga tšintšilja.

„Mõned väikesed lapsed ei julge liblikamajja minna, sest liblikad on suured. Neile ongi meie miniloomaaed ja jänku rõõmustab siin lapsi kõige rohkem, kuna ta mängib palliga,” viitab Antitea neljajalgsele kollektsioonile.

Liblikatele lisaks papagoid

Sulelised tegelased täidavad endise palmimaja, kus sinna ümber kolitud troopiline puu ootamatult otsad andis ning ema-tütart arutlesid, et nad võiksid Jaani talu tegevust laiendada ja kui ühed eksootilised tiivulised (liblikad) juba on, tuleks teisedki tuua. Mõeldud, tehtud. Pererahvas asus trüki- ja veebikirjandusest uurima papagoide vajadusi, harjumusi, toidusedelit. Kollektsioon hakkas kujunema Pärnust zookauplusest ja Lindi külast Raja talust toodud kireva seltskonnaga, kelle iga n-ö korteri juures on liigikirjeldus. Viirpapagoide paaril on kevad südames, imekauni värvivarjundiga roosapõsk-lembelinnud ei näi ümbrust märkavat. Valkjad nümfkakaduud uhkeldavad peatutiga. Aga tõeline staar on aastaseks saanud Aafrika hall papagoi Henrietta, kes kasutab vabadust vahe­ukse tihendi äratirimiseks. Kärt sirutab käed ja katkestab pahandusetegija „töö”.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles