FOTOD ⟩ Kõlvart kohtus Reykjaviki linnapeaga: Eesti ja Islandi suhted on juba terve sajandi olnud väga tugevad

Loora-Elisabet Lomp
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy

Täna kohtusid Tallinna linnapea Mihhail Kõlvart (KE) ja Reykjavíki linnapea Dagur B. Eggertsson Jaan Poska majas, et arutada ühiseid võimalusi Ukraina sõjast tingitud kriisiolukorra leevendamiseks ning Ukraina ja sõjapõgenike aitamiseks.

Linnapea Mihhail Kõlvart tõdes, et Islandi ja Eesti suhted on väga head ning linnade roll hetkeolukorraga toimetulekul on märkimisväärne.

«Oleme mitmes rahvusvahelises võrgustikus olles korduvalt veendunud, et just linnade koostööl on kandev roll piiriülestele probleemidele reaalsete lahenduste leidmisel. Eesti ja Islandi suhted on juba terve sajandi olnud väga tugevad ja sõbralikud: mäletame, et Island oli esimene riik maailmas, kes tunnustas Eesti taasiseseisvumist 22. augustil 1991, kuigi koostöösuhted ulatuvad juba Esimese Eesti Vabariigi aegadesse 1920. aastatel. Tallinn ja Reykjavík on ka praeguse kriisiolukorra lahendamisel pühendunud tihedale koostööle,» rääkis Kõlvart pärast kohtumist. 

Reykjaviki linnapea sõnul oli tal hea võimalus tutvuda Tallinna kogemusega Ukraina sõjapõgenike vastuvõtmisel ja toetamisel. «Euroopa peab sel keerulisel ajal kokku hoidma ning linnad peavad olema tugevad ühiste ülesannete ja ka ühiste ohtudega silmitsi seistes. Seetõttu tuleb eriti väärtustada võimalusi, mis tekivad tänu koostöövõrgustikele. Pakkusin oma visiidi käigus välja idee moodustada uue koostööformaadi – Põhjamaade ja Balti riikide linnapeade võrgustiku, mille välja töötamise nimel asume kindlasti lähitulevikus tegutsema. Samuti kutsusin oma Tallinna kolleegi koos Vilniuse ja Riia linnapeadega augustis vastuvisiidile Reykjaviki,» sõnas Dagur B. Eggertsson.

Lisaks Tallinnale külastab Dagur B. Eggertsson sel nädalal ka Riiat, Vilniust ning Helsingit. Enne Tallinna linnapeaga kohtumist tutvus Reykjaviki linnapea Tallinna sõjapõgenike vastuvõtukeskusega Niine tänaval ning külastas Ukraina sõjapõgenike lastele korraldatud sportlikku tegevushommikut Tallink Express hotelli juures.

Nii Tallinna kui Reykjaviki linnavolikogud võtsid märtsi alguses ühehäälselt vastu resolutsiooni, millega mõistsid hukka Venemaa sõjategevuse Ukrainas, väljendades solidaarsust ja toetust Ukrainale ning kutsudes ka teisi riike avaldama igakülgset toetust Ukraina rahvale. Tallinna linnavolikogu otsustas 3. märtsil toimunud erakorralisel istungil lõpetada koostöö Venemaa omavalitsustega. 11. märtsil teatas Reykjaviki linnapea pressiteates, et kavatseb külmutada suhted sõpruslinna Moskvaga. Mõlemad linnad pakuvad ka Ukraina sõjapõgenikele varjupaika.

Dagur Bergþóruson Eggertsson on Reykjaviki linnapea alates 2014. aastast. Aastatel 2009-2013 oli Dagur B. Eggertsson Islandi sotsiaaldemokraatliku erakonna aseesimees ja aastatel 2010-2014 Reykjaviki linnavolikogu eestseisuse esimees.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles