Vene sõjakas sümboolika satub Eestis ründe alla (12)

Priit Pullerits
Copy
Eesti seaduseloojad kavatsevad sellised Z-tähed, millega inimesed avaldavad Venemaal toetust president Vladimir Putini algatatud sõjale Ukraina vastu, teha siinses avalikus ruumis keelustatuks ja karistatavaks.
Eesti seaduseloojad kavatsevad sellised Z-tähed, millega inimesed avaldavad Venemaal toetust president Vladimir Putini algatatud sõjale Ukraina vastu, teha siinses avalikus ruumis keelustatuks ja karistatavaks. Foto: STRINGER/AFP/Scanpix

Kui politseipatrull märkab liikluses autot, millele on kleebitud Z-täht – nii nagu märkasid liiklejad Tallinnas märtsi algul Z-i halli Opeli tagaklaasil –, peab politsei sellise sõiduki kinni, kontrollib seal viibivaid inimesi ja palub Z-tähe eemaldada, ütleb PPA peadirektor Elmar Vaher.

Ent karistusega, kui Z-tähega auto juht palvet kuulda ei võta, politsei teda heidutada ei saa, sest Venemaa Ukraina-vastase agressiooni sümboliks kujunenud Z-sümboolika kasutamine ei ole Eestis keelustatud.

Kuid olukord tõotab muutuda, sest selle nädala algul esitas Isamaa liige Urmas Reinsalu, endine justiitsminister, riigikogule ettepaneku täiendada karistusseadustikus sõjapropagandat käsitlevat paragrahvi punktiga, et avalikult Vene Föderatsiooni Ukraina-vastast agressioonisõda toetava rahvusvaheliselt levinud sümboolika kasutamise eest saab karistada rahatrahviga kuni sada trahviühikut või arestiga (ühe trahviühiku suurus on neli eurot); ja kui sama tegu on toime pandud vägivallaga või sellega ähvardades, võib karistusena järgneda kuni kolm aastat vangistust.

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles