ÜRO arutas Venemaalt sõja lõpetamist nõudvat resolutsiooni

Copy
Linda Thomas-Greenfield ÜRO Peaassambleel kõnelemas.
Linda Thomas-Greenfield ÜRO Peaassambleel kõnelemas. Foto: John Minchillo/Scanpix

ÜRO Peaassamblee arutas kolmapäeval uut mittesiduvat resolutsiooni, mis nõuab, et Venemaa peataks viivitamata sõja Ukrainas.

Ukraina esitas uue resolutsiooni teksti assamblee järjekordsel erakorralisel istungil New Yorgis.

«Tekst nõuab Venemaa vaenutegevuse viivitamatut lõpetamist Ukraina vastu ja eelkõige rünnakute lõpetamist tsiviilisikute ja tsiviilobjektide vastu,» edastati teadaandes.

Hääletamine peaks järgnema neljapäeval.

Ühtlasi kordab resolutsioon ÜRO peasekretäri Antonio Guterrese üleskutset Moskvale peatada oma sõjaline pealetung. Samuti üleskutset sõlmida relvarahu ning pöörduda tagasi dialoogi ja läbirääkimiste teele.

Resolutsioonieelnõu toetab viimastel andmetel 88 riiki ning selle teksti koostasid algselt Prantsusmaa ja Mehhiko.

«See resolutsioon on üleskutse inimesele, kes suudaks vägivalla peatada. Ja see on Vladimir Putin,» sõnas Ühendriikide suursaadik ÜRO juures Linda Thomas-Greenfield.

Thomas-Greenfieldi Prantsuse kolleeg Nicolas de Riviere ütles, et Prantsusmaa kutsub Moskvat peatama Ukraina agressiooni, mis on kuu aega hävitanud tsiviilelanikke, kelle seas lapsi, meditsiinitöötajaid ja ajakirjanikke.

«See on veresaun ja halvim on veel ees. Absoluutne prioriteet on vaenutegevuse viivitamatu lõpetamine ja täielik rahvusvahelise humanitaarõiguse järgimine,» toonitas saadik.

ÜRO tegeles kolmapäeval kokku ka kolme erineva resolutsiooniprojektiga, mis puudutasid humanitaarolukorra halvenemist Ukrainas.

ÜRO Peaassamblee ees oli kaks konkureerivat resolutsiooni. Ühte toetasid Ukraina ja lääneriigid ja seal toodi välja, et Venemaa vastutab humanitaarkriisi teravnemise eest. Teise resolutsiooni oli algatanud Lõuna Aafrika Vabariik ning seal ei ole Venemaad mainitud.

Kolmandaks oli ÜRO Julgeolekunõukogus Venemaa resolutsioon, mille hääletamise algataja ise eelmisel reedel peatas, kuna see poleks toetust saanud. Venemaa suursaadiku asetäitja Dmitri Poljanski ütles, et kui lääneriigid resolutsiooni ei toeta, siis kõneleb see nende silmakirjalikkusest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles