Prantsuse võimud arestisid veel kaks Vene oligarhi jahti

Copy
Venemaa presidendiga seostatud superjaht Scheherazade Itaalia sadamas.
Venemaa presidendiga seostatud superjaht Scheherazade Itaalia sadamas. Foto: Fabio Muzzi/ Scanpix

Prantsuse võimud teatasid kolmapäeval, et arestisid veel kaks luksusjahti, mis kuuluvad Venemaa oligarhile Aleksei Kuzmitševile.

Tegemist on Prantsusmaa võimude järjekordse sammuga president Vladimir Putini kaastöötajate varade arestimiseks seoses Venemaa sissetungiga Ukrainasse.

Alfa konglomeraadi 59-aastasele peaaktsionärile Kuzmitševile kuuluv 17-meetrine jaht Little Bear I konfiskeeriti Cannes'is ja 26-meetrine jaht Little Bear II lähedalasuvas Antibes'is. Viimatimainitu väärtuseks on umbes 70 miljonit eurot.

«Meie andmetel on Kuzmitševil väljakujunenud tihedad sidemed Venemaa presidendi Vladimir Putiniga,» öeldi Euroopa Liidu 15. märtsi avalduses, milles kuulutati välja sanktsioonid venelastele, keda kahtlustatakse Putini lähikonda kuulumises.

Prantsuse Riviera on pikka aega olnud Venemaa eliidi lemmikpaik, kellest paljud said rikkaks just Putinile truudust vandudes.

Prantsusmaa, Hispaania, Itaalia ja Suurbritannia on viimasel ajal konfiskeerinud mitu Venemaa oligarhide jahti osana Euroopa Liidu jõupingutustest survestada Putinit oma sissetungi Ukrainasse peatama.

Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi nõudis teisipäeval Itaalia seadusandjailt, et nad ei laseks Vene eliidil oma riigis pidutseda.

«Ärge olge koht, mis neid inimesi vastu võtab,» ütles Ukraina riigipea seadusandjatele Itaalias, mis on samuti Vene eliidi üks peamisi puhkusepaiku ja koduks nende luksusvilladele.

«Peame nad kõik külmutama: külmutama nende varad, kontod, jahid Scheherazadest kõige pisemani. Peame külmutama kõigi nende varad, kellel on Venemaal võimu otsuseid teha,» ütles ta.

Toscana rannikul ankrus oleva luksusjahi Scheherazade omanik ei ole teada, kuid kahtlustatakse, et see on mõni Vene oligarh või kaudselt isegi president Putin ise.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles