Ida-Viru keskhaiglas on sõjapõgenike visiitide arv neljakordistunud

Loora-Elisabet Lomp
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Ida-Viru Keskhaigla
Ida-Viru Keskhaigla Foto: Toomas Huik

Ukraina sõjapõgenike visiidid Ida-Viru keskhaiglasse on viimasel ajal märkimisväärselt kasvanud. Paar nädalat tagasi, kui haigla hakkas neile meditsiiniteenuseid pakkuma, oli esmaseid pöördujaid 5–6 inimest päevas, tänaseks on see arv neljakordistunud.

Alates 7. märtsist kuni tänaseni on haigla Järve tervisemajas vastu võtnud pea 200 ukrainlast.

Tervisekontrolli tegeva arsti dr Natalya Isayevska sõnul käivad tema vastuvõtul peamiselt noored emad koos lastega. Vanemaid inimesi näeb ta tunduvalt harvem.

«Lõviosa Ukraina sõjapõgenikest, kes käivad Ida-Viru keskhaiglas tervist kontrollimas, on noored, 30–40 aasta vanused emad koos lastega. Umbes pooltel juhtudel teeme tervisekontrolli alla 18-aastastele lastele. Sagenenud on rasedate visiidid,» rääkis arst. 

Isayevska lisab, et lisaks tervisekontrollile on tulnud suunata inimesi edasi perearsti ja eriarsti juurde – suurem osa sõjapõgenikest vajab neuroloogi, onkoloogi, günekoloogi või ortopeedi abi.

«Ukraina inimesed vajavad erinevate spetsialistide konsultatsioone ja abi, iga juhtum on individuaalne. Täiskasvanu suuname vajadusel otse eriarsti juurde, lapse tervisemurega tegeleb esmalt perearst, kes suunab vajadusel eriarsti juurde. Ida-Virumaal võiks kindlasti olla rohkem perearste, kes võtaksid Ukraina sõjapõgenikke vastu,» nendib doktor.

Isayevska peab oluliseks mainida, et paljudel Ukrainast tulnutel on laostunud närvisüsteem ja nendega peavad arstid olema eriti kannatlikud ja vastutulelikud. «Paljude emotsionaalne seisund on löögi saanud ning meie arstid ja tervishoiutöötajad mõistavad seda väga hästi ja annavad omalt poolt kõik, et osutada Ukraina sõjapõgenikele vajalikku meditsiinilist abi ja toetada neid moraalselt,» toonitab Isayevska.

Ida-Viru keskhaigla osutab Ukraina sõjapõgenikele erakorralist meditsiinilist abi Ahtme üksuses (Ilmajaama 12) ja teeb üldist tervisekontrolli Järve tervisemajas Järve üksuses (Ravi 10d). Üldist tervisekontrolli saab teha iga päev. Vastuvõtuajad: E, K, R kell 14–16 ja T, N kell 11–13.

Üldise tervisekontrolli eesmärk on saada ülevaade sõjapõgeniku terviseseisundist, teha nakkuskontrolli uuringud, vajadusel vaktsineerida, planeerida edasine ravi (sh vajadusel kutsuda tagasi korduvvisiidile, suunata teise eriarsti või perearsti juurde) ning kirjutada välja ravimiretseptid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles