Pentagon peab Ukraina toetamiseks ilmselt taotlema lisaraha

Copy
Boeing EA-18G Growler.
Boeing EA-18G Growler. Foto: Giuseppe Distefano/Scanpix

Pentagon peab võib-olla paluma USA kongressilt lisaraha, et toetada Ukraina võitlust Venemaa sissetungi vastu, sealhulgas Ühendriikide enda arsenali täiendamiseks Kiievisse saadetud relvade asemel, teatasid esmaspäeval sõjaväeametnikud.

Kaitseministeeriumi 773 miljardi dollari suuruse 2023. aasta eelarvetaotluse esitamisel märkisid Pentagoni juhid, et eelarve koostati enne sissetungi ja seal pole sõja jaoks konkreetset raha.

Kongress kiitis märtsi alguses heaks 13,5 miljardi dollari suuruse erakorralise rahastamise paketi.

Kaitseministeeriumi hinnangul on liiga vara ennustada, kui kiiresti Ukraina väed juba pakutavad relvad ja laskemoona ära kasutavad ning millises ulatuses USA peab asendama kogu selle sõjavarustuse, mis Ukrainasse saadetakse, mille seas näiteks raketid Stinger ja Javelin või soomusvestid.

Pentagon teatas varem päeval, et paigutab NATO kaitsevõime tugevdamiseks Ida-Euroopasse kuus mereväelennukit, mis on spetsialiseerunud elektroonilisele sõjapidamisele ja umbes 240 mereväelast.

USA kaitseministeeriumi pressiesindaja John Kirby ütles, et lennukid EA-18G Growler peaksid saabuma esmaspäeval Saksamaal asuvasse Spangdahlemi lennuväebaasi, kus need hakkavad baseeruma.

Kirby sõnul ei ole lennukid mõeldud Ukrainas kasutamiseks, vaid NATO kaitsevõime parandamiseks idatiival.

Kirby sõnul kasutatakse lennukeid EA-18G Growler muu hulgas vaenlase radarite ja õhutõrjesüsteemide segamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles