Eruohvitseride kogu tegi ettepaneku halli passi omanike relvaload ajutiselt peatada (5)

Brita-Maria Alas
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
relv.
relv. Foto: Toomas Huik

Kui relvaomanike liidu varasem ettepanek jäi siseministeeriumis sahtlisse, siis Eesti eruohvitserid edastasid sarnase pöördumise riigikogu riigikaitsekomisjonile: välismaalaste relvaload tuleks nende hinnangul Ukrainas toimuva tõttu peatada vähemalt kolmeks kuuks. 

Ühendus palub riigikaitsekomisjonil kaaluda relvaseaduse kahe lõike peatamist, mis puudutab välismaalastele väljastatavaid relvalube ning neile lubatud laskemoona.  

Kogu põhjendas, et ettepanek on ajendatud Ukrainas toimuvast ning ärevast ja ettearvamatust rahvusvahelisest olukorrast. Muu hulgas viitas kogu paljudele Eestisse saabuvatele põgenikele ja sellega kaasnevatele võimalikele pingetele siinses ühiskonnas. 

Eruohvitserid täpsustasid, et mainitud relvaseaduse lõiked tuleks peatada kas kolmeks kuuks või vajadusel ka äreva olukorra lõpuni. 

Lisaks tuleks relvaomanike nimekiri nende hinnangul veelkord üle vaadata: «Ühtlasi vaadata ohuolukorra hinnangule põhinevalt üle § 31-ga sätestatud juriidilisest isikust relvaomanike nimekiri, millest tulenevalt kehtestada nimetatutele samalaadsed relva- ja laskemoona käitlemise piirangud,» märkis ühendus oma kirjas. 

Välja pakutud akti täitmiseks tuleks relvaomanikel 10 päeva jooksul relvad ja laskemoon politseisse või muudesse riigi relvahoidlatesse hoiule anda, pakkus kogu variandi. Kohustuste eiramise puhul tasuks nende hinnangul aga määrata ranged karistused alates rahatrahvist kuni elamisloa tühistamiseni.

Märtsi algul tegi samasisulise ettepaneku ka relvaomanike liit, küll aga ei pakkunud nad loa peatamist välja ajutise meetmena. Siseministeerium põhjendas vastuskirjas, et demokraatlikel alustel tuginevas Eestis lähenetakse relvaomanikele individuaalselt ka edaspidi ja et õiguskuulelikel inimestel on Eestis ka võrdsed õigused. 

Kommentaarid (5)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles