Säästa elektriarvelt ja hakka ise energiat tootma

E-Systems
Copy
Foto: E-Systems

Viimasel talvel eriti valusalt tabanud elektrihinnad on pannud paljusid kodumajapidamisi ja ettevõtteid mõtlema, kuidas saaks elektrit soodsamalt tarbida. E-Systems lahendab elektrihinnaga seotud mured päikeseenergia abil. Lisaks päikesepaneelidele teostab ettevõte elektri- ja nõrkvoolutöid.

E-Systems oli algselt side-, nõrkvoolu- ja elektritöödega tegelev ettevõtte, kuid järjest enam kerkis esile veel üks küsimus: kuidas koduga seotud püsikulud jäädavalt alla viia? Loogilise jätkuna jõuti päikesepaneelideni ja nüüd on lisaks elektritöödele E-Systemsi põhitöö päikeseparkide ehitamine era- ja äriklientidele üle Eesti. Kogu maailm liigub taastuvenergia suunas ja päikesepaneelid aitavad energiakulusid vähendada. E-Systems pakub kliendi vajadustest lähtuvaid lahendusi, et klient saaks energiasäästlikumalt majandada.

Foto: E-Systems

Energiakriis ja kõrged börsihinnad - kuidas lahendada elektrihinnaga seotud mured?

Päikeseenergia valdkonna spetsialistina oskab E-Systems välja tuua päikeseparkide mitmeid kasutegureid. Lisaks sellele, et päikeseenergia kasutamine kaitseb kõrgete börsihindade eest, aitab see lahendada energiakriisi. ,,Euroopa liigub jõuliselt rohepöörde suunas ja nõudlus elektrienergia järele aina suureneb. Keskkonnakahjulikud tootmisviisid on kõrgelt maksustatud ja see kujundabki kalli hinna,’’ avab teemat E-Systemsi ettevõtte asutaja Roland Lainesaar. Ta lisab: ,,Selleks, et olukorda parandada, tuleb suurendada taastuvenergia osakaalu ja alati ei pea ootama, et poliitikud probleemi ära lahendaksid, vaid iga inimene saab ise oma panuse anda, ehitades omale päikeseelektrijaama.’’

Foto: E-Systems

Päikeseparkide rajamine võrreldes tuuleparkidega on oluliselt soodsam, ehitusloa saamine on lihtsam ja see nõuab vähem hooldamist. Viimase kuue aastaga on E-Systems ehitanud üle 100 päikeseelektrijaama ja neil on samapalju rahulolevaid kliente. Kodumaise väikeettevõttena suudavad nad opereerida kiiresti ja pakkuda kliendile personaalseid lahendusi, vastavalt kliendi vajadusest. Sealhulgas teostatakse kõiksugu suurusega projekte nii ettevõtetele kui eraisikutele, suuri päikeseparke põldudele ja väiksemaid päikeseelektri lahendusi eramajadele. Siiani suurimad teostatud projektid on jäänud 300kW juurde.

Foto: E-Systems

Näiteks keskmine eramaja omanik, kes on soetanud omale 10kW tootmisvõimsusega päikeseenergia lahenduse säästab aastas keskmiselt 1500€ elektriarvetelt. Tänaste börsihindade juures isegi rohkem.

Kõrge kvaliteet ja personaalsed lahendused

,,Kuna oleme väiksem ettevõte, siis teostame kõik oma projektid ise, ega kasuta alltöövõtjaid. Nii suudame ka kvaliteeti paremini kontrolli all hoida,’’ kirjeldab tööprotsessi Lainesaar. ,,Oma inimestele saame alati kindlad olla. Väikeettevõttega on ka lihtsam suhelda ja asju ajada. Üldjuhul asjad liiguvad oluliselt kiiremini,’’ lisab ta. Kuna E-Systems panustab kvaliteedile, siis kasutatakse ainult tuntumaid kvaliteetseid tootjaid. Päikesepaneelide tootjatest on nende lemmikud Longi, SOLAR, Canadian Solar ja teised. Inverteritest usaldatakse kõige rohkem Huawei ja Froniuse tooteid.

Foto: E-Systems

Selleks, et hakata ise päikeseenergiat tootma, peaks minema E-Systemsi kodulehele ja võtma ühendust nende konsultandiga. Igale kliendile tehakse eraldi tasuvusarvutus, nõustatakse päikesepaneelide paigalduse osas ja koostatakse vastavalt sellele pakkumine. Kusjuures E-Systems aitab kohalikus omavalitsuses vajamineva ehitusloa taotleda. See tähendab, et kliendil on üks mure vähem, millega tegeleda. Päikeseparkide rajamine koos vajalike dokumentidega võtab aega vähemalt kolm kuud ja praegu on protsessi alustamiseks soodne aeg, sest suvekuudel toodavad päikesepaneelid kõige rohkem tulu.

Foto: E-Systems

Kuigi E-Systemsi põhitöö on päikeseparkide ehitamine era- ja äriklientidele üle Eesti, siis lisaks veel teostavad nad kõiki elektritöid ja nõustavad kliente, kuidas energiasäästlikumalt opereerida.

Vaata lisa ja tehtud töid E-Systemsi kodulehelt.

Copy
Tagasi üles