Tuneesia president saatis parlamendi laiali

Copy
President Kais Saied.
President Kais Saied. Foto: Johanna Geron/Scanpix

Tuneesia president Kais Saied teatas kolmapäeval, et saadab riigi parlamendi laiali kaheksa kuud pärast selle töö peatamist juulis toimunud võimuhaaramise tõttu.

President tegi avalduse riikliku julgeolekunõukogu koosolekul mõni tund pärast seda, kui parlamendiliikmed pidasid virtuaalse täiskogu istungjärgu ja hääletasid riigipea «erandlike meetmete» vastu.

Saied nimetas seda tegevust riigipöördekatseks.

«Tegemist on riigipöördekatsega ja vastutavad isikud on rahva reetnud. Tänasel ajaloolisel hetkel teatan parlamendi laialisaatmisest, et säilitada riik ja institutsioonid,» ütles president.

Saied tagandas eelmise aasta juulis valitsuse, peatas parlamendi töö, haaras endale suure võimu ja asus seejärel valitsema dekreetidega. Presidendi sammudes nähti ohtu ainsale araabia kevade ülestõusude mõjul sündinud demokraatiale.

Pärast seda, kui Saied saatis aasta algupoolel laiali riigi kõrgeima õiguskaitseorgani, sulgesid kohtunikud üle riigi kohtud, süüdistades võime kohtumõistmise sõltumatuse rikkumises.

Seejärel andis president välja määruse ajutise kõrgeima kohtunõukogu moodustamisest, mille liikmed nimetab ta osaliselt ise. Dekreet andis presidendile ka õiguse vallandada kohtunikud, kes ei täida oma ametikohustusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles