Biden kinnitas pärast rünnakuid Iisraelile kindlat toetust

Copy
Iisraeli sõdurid pärast rünnakut Läänekaldal korraldatud haarangus.
Iisraeli sõdurid pärast rünnakut Läänekaldal korraldatud haarangus. Foto: ALAA BADARNEH/Scanpix

President Joe Biden kinnitas kolmapäeval Iisraeli peaministrile Naftali Bennetile, et USA seisab kindlalt ja resoluutselt Iisraeli kõrval pärast hiljutist rünnakute hoogu, mille tagajärjel on ühe nädala jooksul tapetud 11 inimest.

Telefonikõne ajal avaldas Biden Bennetile oma «sügavaimat kaastunnet».

«Ameerika Ühendriigid seisavad kindlalt ja resoluutselt Iisraeli kõrval selle terroriohu ja kõigi Iisraeli riiki ähvardavate ohtude ees,» ütles president.

Valge Maja teatel pakkus Biden ühtlasi Iisraelile «kogu asjakohast abi».

Iisrael leinas kolmapäeval viit palestiinlasest tulistaja poolt tapetud kodanikku, mis oli nädala jooksul juba kolmas ohvriterohke rünnak.

Peaminister Bennett hoiatas pöördumises rahva poole «mõrvarliku araabia terrorismilaine eest».

«Kaotusvalud on suured,» kirjutas Bennett Twitteris, kui ohvrid mulda sängitati.

Politseijõud viidi kõrgeimasse valmisolekusse ja armee teatas, et paigutab Läänekaldale ja selle ümbrusesse lisaüksusi.

Palestiinlane avas teisipäeva õhtul automaatrelvast tule Tel Avivi lähedal asuvas peamiselt juudi õigeusukogukonnaga linnas Bnei Brakis. Iisraeli meedia andmetel oli tulistaja Läänekaldal elav 27-aastane palestiinlane Diaa Hamarshah, kes oli viibinud neli aastat Iisraeli vanglates.

Bnei Braki tulistamises said surma 36-aastane Yaakov Shalom ja 29-aastane Avishai Yehezkel, mõlemad äärmusortodokssed juudid, 32-aastane Amir Khoury ning araabia päritolu kristlasest politseinik Nof Hagalil. Ülejäänud kaks ohvrit olid politsei teatel Ukraina kodanikud.

Pühapäeval sai Iisraeli põhjaosas Hadera linnas tulistamises surma kaks politseinikku. Selle rünnaku võttis omaks äärmusrühmitus Islamiriik. See oli alates 2017. aastast IS-i esimene vastutuse võtmine rünnaku eest Iisraelis. Politsei teatel tapeti mõlemad ründajad sündmuspaigal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles