Raamatuarvustus Siim Kallase esimene tulemine (1)

Jaak Valge
, ajaloolane, riigikogu ja Tartu volikogu liige (EKRE)
Copy
Kaitseliidu Tallinna 1. jaoskonna ohvitserid ja ametnikud koos Kaitseliidu ülema Eduard Alveriga (esireas erariietes) 1919. aasta septembris.
Kaitseliidu Tallinna 1. jaoskonna ohvitserid ja ametnikud koos Kaitseliidu ülema Eduard Alveriga (esireas erariietes) 1919. aasta septembris. Foto: Rahvusarhiiv

Küllap ilmub Eestis igal aastal mitusada Eesti autori romaani, mõnikümmend tõsiselt võetavat ajalooraamatut ning sama palju mälestusi. See raamat monteerib need žanrid kõik üheks tervikuks. Teose kirjandusliku väärtuse üle ei oska ma otsustada, küll aga tuleb käsitlust kiita ajalootausta usutavuse eest. Autor märgib, et «arvukad raamatud, tollased ajalehed ja muud avalikud allikad andsid selleks hulgaliselt tänuväärset materjali».

See ei ole ilmaasjata uhkustamine, kirjanduse nimekirjas on üle saja raamatu, omaaegsed ajalehed, autori ema Rita Kallase (sündinud Alver) päevikud, muud perearhiivi ja ka rahvusarhiivi materjalid. Ning teksti lööb läikima autori eruditsioon.

Raamatu peategelane, 1886. aastal Valgas sündinud Eduard Alver ehk Siim Kallase vanaisa oli mõjukas ja tippharitud isik. Õppis esialgu Viinis meditsiini ning seejärel Tartu ülikoolis õigusteadust ja omandas magistrikraadi Moskva ülikoolist 1911. aastal.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles