Estonia kontserdisaalis kõlab esmakordselt noorte laulupeo koorikava

BNS
Copy
Laulupeo kunstiline juht Pärt Uusberg.
Laulupeo kunstiline juht Pärt Uusberg. Foto: Urmas Luik

Estonia kontserdisaali kogunenud koorijuhid saavad pühapäeval osa järgmise aasta noorte laulupeo kooride kava esmaettekandest.

Päevapikkusel kontserdil kõlavad laulupeo dirigentide juhatusel ja enam kui 800 koorilaulja esituses kokku 31 teost.

«Repertuaari esitluskontsert on traditsiooniline laulupeo õppeprotsessi osa, mõneti justkui minilaulupidu,» ütles laulupeo kunstiline juht Pärt Uusberg. «Tegu on justkui inspiratsioonipäevaga, et anda meile kõigile, kes me laulupeo nimel oma tööd teeme, hoogu ja indu kas siis teekonna jätkamiseks või siis mõnel puhul alustamiseks. Loodan, et see päev pakub helgust, elevust ja inspiratsiooni kõikidele osalejatele, nii lauljatele kui ka kokku tulnud Eestimaa koorijuhtidele.»

Päev kulgeb Uusbergi sõnul kooriliike pidi. Alustavad mudilaskoorid ja lõpetavad neidudekoorid. Nende vahel on kõik ülejäänud liigid. Päeva keskele on paigutatud ühendkoor.

«Kõik liigijuhid on valmistanud ette oma kooriliigi esinemise, valides välja koorid, kes esitluskontserdil üles astuvad. Mõningates liikides on pandud omavahel kokku mitmeid koore. Oleme kontserdile kutsunud ka laulude autorid – nii heliloojad kui ka luuletajad – ning nii kuuleme uudisteose puhul enne laulu ka autorite mõtteid oma teoste kohta,» märkis Uusberg, kes ei sekkunud enda sõnul üleliia kooriliikide kavade koostamisse.

«Olen usaldanud ses osas liigijuhte, kuigi kogu kava on koosolekutel üksipulgi mitmeid kordi läbi arutatud. On olnud huvitav näha, kuidas liigijuhid oma dirigentidega on otsinud peegeldust minu ideekavandile,» rääkis Uusberg ja lisas, et teatud mõttes on ta ise olnud ühendkoori liigijuht.

Pandeemia aeg on kooriliikumisele Uusbergi hinnangul olnud keeruline, aga samas arvab ta, et laulmist ei ole võimalik paari aastaga päris ära unustada. Püüdes selles siiski midagi positiivset leida tõdes ta, et enne pandeemiat ei mõelnud väga paljud koorilauljad ja võib-olla ka dirigendid sellele, kuivõrd eriline on taoline nähtus, nagu üks tavaline kooriproov.

«See on nähtus omaette,» toonitas Uusberg. «Inimesed saavad kokku struktureeritult samal ajal ja keskenduvad üheaegselt samale sündmusele. Mis tahes heliteos pakub ju selleks alati võimaluse, kuna ta toimib meeli koondavana. Muusikas saavad inimesed ju tõepoolest omavahel kokku. Imetlen taolise aja kontsentreerituse ilu.»

Kõigile koorijuhtidele, kes alustavad pühapäevast alates oma kooridega teekonda laulupeo poole, soovis Uusberg, et kõigil oleks oma töö tegemiseks tingimuste mõttes rohkem rahu ja rõõmu.

«Ma ei kahtle selles, et kooriproov nähtusena on nii-öelda kvaliteetaeg ning neil inimestel, kes kooris laulavad või koori juhatavad, on põhjust sügavalt tänulik olla,» ütles Uusberg.

XIII noorte laulu- ja tantsupidu «Püha on maa» toimub järgmise aasta 30. juunist kuni 2. juulini Tallinnas. Laulupeo kunstiline juht on Pärt Uusberg, tantsupeo pealavastaja on Agne Kurrikoff-Herman ning rahvamuusikapeo üldjuht – Juhan Uppin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles