Waze’i kaudu jõuavad teated löökaukudest otse teehooldajateni

Uwe Gnadenteich
, ajakirjanik
Copy
Temperatuuri kõikumise tõttu tekivad tänavatele löökaugud.
Temperatuuri kõikumise tõttu tekivad tänavatele löökaugud. Foto: Marko Saarm

Teehooldajatel võtab lume alt välja sulanud teede olukorra kaardistamine aega, kuid nutirakenduse kaudu löökaugu kohta saadetud teade jõuab otse nendeni.

«Kui inimesed ise löökaukudest teavitavad, siis jõuab see info läbi meie infosüsteemi otse kohale ja teedefirmad saavad hakata suuremaid puudusi kiiresti likvideerima. Niimoodi pareneb teede ja tänavate kvaliteet ning turvalisus. Kevadeti tekib teedele paratamatult rohkem auke ning inimestel tasub need Waze’i rakenduses ära märkida,» ütles Teede Tehnokeskuse juht Taivo Möll

Riigiettevõte AS Teede Tehnokeskus tegi Waze’i andmete kasutamiseks tehnilise lahenduse, mille kaudu jõuab teekasutajate poolt Waze äppi sisestatud info teeakude kohta otse teehooldajateni.

«Praegu edastame Waze’i kaudu riigimaanteede kohta laekunud löökaukude info teehooldajateni. Selleks, et info jõuaks kohale üle Eesti, peaksid ka kohalikud omavalitsused pidama korrektset teeregistri andmestikku, mis praegu on tihtipeale kahjuks puudulik või aegunud. Ajakohastatud teeregister aitab kohalikel omavalitsustel võtta kasutusele kaasaegseid teede haldamise ja hooldamise lahendusi, mis kokkuvõttes aitavad kulusid kokku hoida,» lisas Möll.

Tema sõnul tasub Waze’i märkida ka teisi teeoludega seotud hoiatusi, näiteks libeduse, halva nähtavuse ja avariide teateid, sest ka need jõuavad automaatselt teiste kasutajate ning vastavate ametkondade ja teehooldajateni.

Teede Tehnokeskus tegeleb teeandmete kogumise ja analüüsiga, tee-ehituse mõõtmise ja kontrollimise ning intelligentsete transpordiinfosüsteemide arendamisega. Teede Tehnokeskusele kuulub Baltikumi suurim tee- ja ehitusmaterjalide katse- ja arenduslabor.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles