11 rahvasaadikut pöördusid välisministri poole ettepanekuga Vene suursaadik Eestist välja saata (10)

Margus Paaliste
, ajakirjanik
Copy
Venemaa saatkond Tallinnas Pikal tänaval.
Venemaa saatkond Tallinnas Pikal tänaval. Foto: Liis Treimann

Riigikogu 11 saadikut, kelle hulgas üheksa Isamaa liiget ning kaks sotsiaaldemokraati, pöördusid välisminister Eva-Maria Liimetsa (KE) poole üleskutsega kuulutada Venemaa suursaadik Eestis Vladimir Lipajev soovimatuks isikuks ehk persona non grata'ks. Välisministeerium aga hetkel Venemaa suursaadiku välja saatmist ei plaani.

Pöördumine avalikustati endise välisministri, Isamaa poliitiku Urmas Reinsalu Facebooki seinal.

«Teeme teile (välisministrile - M.P.) üleskutse teha vastavalt välissuhtlemisseadusele ettepanek Vabariigi Valitsuse kaudu Vabariigi Presidendile, et kuulutada protestina seoses Vene Föderatsiooni sooritatavate sõjakuritegudega Ukrainas Venemaa diplomaatilise esinduse juht Vladimir Lipajev Eestis persona non grata'ks, sellest teavitada teisi riike ja kutsuda neid protestina Vene Föderatsiooni sooritatavatele sõjakuritegudele astuma analoogilisi samme,» seisis postituses.

Pöördumisele kirjutasid alla Isamaa fraktsiooni liikmed Heiki Hepner, Üllar Saaremäe, Mihhail Lotman, Priit Sibul, Helir-Valdor Seeder, Raivo Tamm, Tarmo Kruusimäe, Andres Metsoja ja Urmas Reinsalu. Sotsiaaldemokraatidest liitusid avaldusega Riina Sikkut ja Indrek Saar.​

18. märtsil kuulutas Eesti välisministeerium kolm Vene saatkonna töötajat soovimatuks isikuks ning neil oli aega 72 tundi riigist lahkuda. 29. märtsil vastas samaväärse otsusega Venemaa välisminsteerium, saates riigist välja samuti kolm Eesti diplomaati.

Kaljurand peab vajalikuks esmalt tagasi kutsuda Eesti saadik Moskvas

Ühismeedias võttis sõna ka eksvälisministrist Euroopa Parlamendi saadik Marina Kaljurand (SDE), kes peab Lipajevi soovimatuks isikuks kuulutamist ning riigist välja saatmist küll õigeks, kuid leiab, et enne seda tuleb kutsuda Moskvast tagasi sealne Eesti suursaadik.

Marina Kaljurand.
Marina Kaljurand. Foto: Mihkel Maripuu

«Tänases olukorras ei ole niikuinii tavapärast diplomaatilist suhtlemist ja ma kahtlen, et Eesti suursaadik teab/kuuleb midagi sellist, mida ei tea/ei kuule Macron või Scholz. Üksiti ennetaks see Eesti suursaadiku väljasaatmise Kremli vastukäiguna,» kirjutas Kaljurand, märkides siiski, et Moskvasse ja Peterburgi peaks Eesti kodanike aitamiseks jääma konsulaarteenistus.

Välisministeerium: hetkel ei plaani Eesti Venemaa saadikut välja saata ega Eesti saadikut tagasi kutsuda

Välisministeerium teatas Postimehele, et hetkel Eesti Venemaa suursaadiku väljasaatmist ega Eesti suursaadiku tagasikutsumist ei plaani. «Küll ei välista me ühtegi otsust järgmiste sammude osas. Diplomaatiliste kontaktide senisest veelgi suurem vähendamine on alati võimalik, nende katkestamine ei ole hetkel Eesti huvides,» märgiti ministeeriumist.

Samas nenditi, et endiselt kaalutakse kõiki võimalikke samme, et tõsta agressiooni hinda Venemaale võimalikult kõrgeks. «Eesti jätkab vankumatult tegevustega, mis aitavad Ukrainat ja mõjutavad Venemaad agressiooni lõpetama, sh valmistame ette täiendavaid karme sanktsioone, mis kehtestataks kogu Euroopa Liidus. Samuti jätkame Venemaa Föderatsiooni sisulise poliitilise isoleerimisega rahvusvahelisel areenil.»

Ministeerium kinnitas veel kord, et Eesti mõistab karmilt hukka süütute tsiviilisikute tapmise. «Kui oleme langetanud otsuse, mis suunas järgmised sammud teeme, anname sellest kohe ka avalikkusele teada,» lubati ministeeriumist.

Välisministeerium kutsus välja Venemaa suursaadiku

Eesti kutsus esmaspäeval välja Venemaa Föderatsiooni suursaadiku Eestis Vladimir Lipajevi, et väljendada karmi hukkamõistu tsiviilisikute ja kohalike elanike tapmise pärast Venemaa relvajõudude poolt Ukrainas Butšas.

«Eesti on solidaarne Ukraina ja Ukraina rahvaga ning jätkab Ukraina toetamist. Välisministeerium ja ülejäänud Eesti ametiasutused töötavad väsimatult, et agressorit poliitiliselt isoleerides, sanktsioone karmistades ning Ukrainat sõjaliselt ja poliitiliselt toetades muuta agressiooni jätkamine Venemaale võimatuks,» kinnitas Venemaa suursaadikuga kohtunud välisministeeriumi asekantsler Märt Volmer.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles