USA satelliitfotod Butšast lükkavad Venemaa väited ümber (5)

Copy
Maxari satelliitfoto Butšast.
Maxari satelliitfoto Butšast. Foto: Maxar Technologies/Scanpix

USA märtsikuised satelliitfotod Butšast lükkavad ümber Venemaa väited, et tsiviilohvrite surnukehad ilmusid tänavatele alles pärast seda, kui venelased olid linnast lahkunud, edastasid esmaspäeval teiste seas meediakanalid New York Times ja CNN.

Venemaa on eitanud, et nende väed tapsid Butšas tsiviilisikuid.

USA satelliidifirma Maxar Technologies märtsi keskel tehtud suure eraldusvõimega fotodel võib tänavatel juba näha mitmeid laipu.

«Butšast kogutud kõrge eraldusvõimega Maxari satelliidipildid on kontrollitavad ja kinnitavad hiljuti sotsiaalmeedias levinud videoid ja fotosid, millelt võis näha tänavatel nädalaid lebanud laipu,» ütles ettevõtte pressiesindaja Stephen Wood esmaspäevases avalduses.

New York Timesi hinnangul on mitmed surnukehad lebanud tänavatel vähemalt kolm nädalat.

Venemaa on tagasi lükanud süüdistused, et nende väed vastutavad tsiviilisikute tapmise ja piinamise eest Butšas. Venemaa väitel on Butša videod ja fotod võltsitud.

Ukraina süüdistab Venemaad sõjakuritegudes.

Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi ütles varem päeval, et pealinna Kiievi lähistel asuvas Butša linnas aset leidnud veresauna, mille käigus taanduvad Vene sõdurid hukkasid arvukalt tsiviilelanikke, käsitleb rahvusvaheline kogukond genotsiidina.

«Need on sõjaroimad ning kogu maailm käsitleb neid kui genotsiidi,» ütles Zelenskõi visiidil Butšasse, mis mõne päeva eest Vene väeüksustelt tagasi vallutati.

Ukraina sõdurid avastasid linnatänavailt kümneid surnukehi, kellest osal olid käed selja taha seotud ja kelle surma asjaolud viitasid hukkamistele.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles