Venemaa taunis Soome otsust kunstiteoste konfiskeerimise kohta (2)

Copy
Maria Zahharova.
Maria Zahharova. Foto: Russian Foreign Ministry/Scanpix

Venemaa ootab, et Soome taastab peagi kunstiteoste transpordi, mille toll nädalavahetusel peatas ja konfiskeeris, teatas kolmapäeval Vene välisministeeriumi pressiesindaja Maria Zahharova.

Zahharova nimetas kunstiteoste konfiskeerimist muu hulgas «täiesti ebaseaduslikuks».

Vene riigiduuma esimees Vjatšeslav Volodin nõudis samuti kunstiteoste viivitamatut tagastamist Venemaale ja Soomelt konfiskeerimise eest hüvitist.

«Need, kes seda Soomes tegid, ei mäleta hästi oma ajalugu,» ütles Volodin parlamendi pressiteates.

Esimehe kommentaare kajastas teiste seas USA meediakanal Bloomberg. Soomes kirjutas sellest esimesena ajaleht Ilta-Sanomat.

Soome toll arestis läinud nädalavahetusel kolm Venemaale teel olnud kunstiteoste saadetist, sest kahtlustas, et need on vastuolus Euroopa Liidu (EL) sanktsioonidega.

«Saadetiste seas on taiesed, mille väärtust ei saa kindlaks määrata, kuna need on hindamatud,» ütles tolliameti direktor Hannu Sinkkonen.

Sinkkonen lisas, et kindlustusotstarbel on taieste väärtuseks hinnatud 42 miljonit eurot.

Maalid, skulptuurid ja antiikesemed olid laenatud Vene galeriidest muuseumidele Itaalias ja Jaapanis. Tollimeetmete jõustamise eest vastutav Sami Rakshit kinnitas, et osa taieseid on pärit Ermitaažist.

Majandusregulatsioonide rikkumises kahtlustatakse kümmet isikut, ütlesid ametnikud, osutades märtsis kehtestatud EL-i sanktsioonidele, millega keelati luksuskaupade, sealhulgas kunsti, müük, tarne või eksport Venemaale.

Tolliametnikud arestisid saadetised Vaalimaa piiripunktis.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles