Konnade rände ajaks kavandatud liikluspiirang Astangu tänaval lükkub veel kord edasi

Uwe Gnadenteich
, ajakirjanik
Copy
Astangu tänava sulgemine konnarändeks.
Astangu tänava sulgemine konnarändeks. Foto: Haabersti linnaosavalitsus

10. aprillist algama pidanud liikluspiirang kahepaiksetele ohutuma rändetee tagamiseks Astangu tänaval Haabersti linnaosas lükkub veel kord edasi.

Konnad vajavad rändeks soojasid öid ning aprilli alguses saabunud külma õhumassi tõttu ei saa kevadränne veel alata. Sõidukite liikluskeeld oli kavandatud 10. aprillist kuni 30. aprillini lõigul Kotermaa tänav 1 kuni Astangu tänav 19/3 alates kella üheksast õhtul kuni kella kuueni hommikul. Uus piirangu aeg sõltub sellest, millal ilmaolud lubavad konnarändel alata. Enne tegeliku vajaduse tekkimist linn tänavat sulgema ei hakka, kuid on valmis operatiivselt reageerima vastavalt olukorrale.

Kõik kahepaiksed on Eestis looduskaitse all ning punase raamatu hinnangute kohaselt on see üks kõige kesisemas seisus olev loomarühm. Kui liiklemiskeeldu ei rakendata ja vabatahtlikke pole abistamas, võib Astangu tänaval konni massiliselt hukkuda.

Haabersti linnaosavanem Oleg Siljanov sõnas, et Astangu tänava osaline sulgemine toimub juba kolmandat kevadet ning see on vajalik, et tagada kahepaiksetele ohutu rändetee talvituskohtadest sigimistiikidesse. «Eesmärk on hoida ära konnade massiline hukkumine, sest kõnealune Astangu tänava lõik on Eesti üks suurimaid kahepaiksete rändekoridore, mida läbib igal kevadel lühikese aja jooksul tuhandeid konni,» rääkis linnaosavanem ning lisas, et 2021. aastal aidati Astangu tänaval vabatahtlike abiga üle tee rohkem kui 2000 kahepaikset. Varasematel aastatel, kui koroonaviirusest tingitud koosviibimise piiranguid ei olnud ning toimusid konnatalgud, on need numbrid olnud veelgi suuremad.

Siljanov avaldas lootust, et Astangu elanikud mõistavad liikluspiirangu vajalikkust, järgivad seda ning kasutavad sel perioodil hilisõhtutel Astangule jõudmiseks või varahommikutel sealt lahkumiseks Järveotsa teed.

Ühtlasi tänas Siljanov kõiki vabatahtlikke, kes hilistel õhtutundidel on Astangul omaalgatuslikult konni üle tee aitamas käinud või plaanivad seda teha sel kevadel. Kuna loodus elab ja toimetab omasoodu ning massiline konnaränne ei ole veel alanud, soovitas linnaosavanem vabatahtlikel liituda Facebookis Astangu konnapäästjate grupiga, kus antakse teada, millal täpselt abikäsi vaja on. Iga uus vabatahtlik võiks läbida ka juhendamise, et saada teada, kus on sigimistiik, kuidas konna kätte võtta, milliseid konni võib ühte ämbrisse kokku panna jne.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles