NATO: Eesti võimearendused on kooskõlas ootustega

Margus  Martin
, ajakirjanik
Copy
Kaitseministeeriumis toimunud läbirääkimistel NATO esindajatega oli üheks jututeemaks Eesti sõjalise riigikaitse olukord.
Kaitseministeeriumis toimunud läbirääkimistel NATO esindajatega oli üheks jututeemaks Eesti sõjalise riigikaitse olukord. Foto: Kaitseministeerium

Kaitseministeeriumis toimusid nädalalõpul NATO võimeplaneerimise alased läbirääkimised, kus arutati muu hulgas Eesti sõjalise riigikaitse olukorda.

NATO koostab iga liitlasega kahe aasta tagant toimuvate konsultatsioonide tulemusel koondhinnangu. Sellest nähtub, kuidas riikide poolt arendatavad võimed kogumina toetavad NATO kollekiivkaitse eesmärkide saavutamist.

Samuti hinnatakse, kuivõrd on riiklikud plaanid kooskõlas NATO üldiste poliitiliste ambitsioonidega. Eesti kohta käiv detailne hinnangdokument kinnitatakse NATO kaitseministrite sügisesel kohtumisel.

Kaitseministeeriumi kaitseplaneerimise asekantsleri Tiina Uudeberg märkis, et NATO hinnangul on Eesti kaitsekulude jõuline suurendamine 816 miljoni euro võrra erakordne kogu NATO vaates. «Seda enam, et tugevduspaketi maht on suurem kui Eesti aastane kaitse-eelarve,» ütles ta. «Võimearenduse kontekstis on NATO hinnangul oluline Eesti võime-eesmärkide igakülgne ja nõuetekohane elluviimine ning oleme neid oma plaanides arvesse võtnud.»

Läbirääkimistel jagati samuti tunnustust: kaitseminister Kalle Laanet andis II klassi teeneteristi NATO kaitseplaneerimise direktorile Paul Savereux`le, kes on aidanud pikka aega tulemuslikult ühildada Eesti kaitseplaneerimise ja võimearenduse protsesse NATO kaitseplaneerimise protsessiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles