Soome ja Rootsi võivad veel sel suvel NATO kasuks otsustada

Copy
Venelaste purukslastud tank Tšernihivi regioonis.
Venelaste purukslastud tank Tšernihivi regioonis. Foto: Evgeniy Maloletka

Soome ja Rootsi kaaluvad veel sel suvel NATO liikmeks saamist, kirjutas pühapäeval brittide väljaanne The Times, viidates loo allikana USA ametnikele.

Allikate sõnul oli mõlema riigi NATO-liikmelisus kõnelusteema alliansi välisministrite möödunud nädalal toimunud kõnelustel, millest võtsid osa ka Rootsi ja Soome.

Märgitakse, et Soome võib liikmeks astumise avalduse esitada juunis, misjärel teatab Rootsi samuti soovist NATO liikmeks saada.

Rootsi peaminister Magdalena Andersson teatas märtsi lõpupäevil, et ei välista riigi NATO liikmeks saamise võimalust. Peaminister ütles Rootsi ringhäälingule SVT, et Venemaa sissetung on julgeolekuolukorda põhjalikult muutnud ja seetõttu tasub nüüd Rootsi mitteliitumine uuesti läbi mõelda.

Soome võib teha veel enne jaanipäeva ajaloolise otsuse, kas taotleda heidutusena Venemaa agressiooni vastu NATO-liikmesust.

Soome on olnud traditsiooniliselt sõjaliselt blokiväline, osalt selleks, et mitte provotseerida idanaabrit, kellega Soomel on 1300 kilomeetri pikkune ühine piir. Kuid Venemaa sissetungi järel Ukrainasse on avalikkuse toetus alliansiga liitumisele arvamusküsitluste kohaselt kahekordistunud.

«Kunagi ei tohi alahinnata soomlaste suutlikkust langetada kiireid otsuseid, kui maailm muutub,» ütles Soome ekspeaminister Alexander Stubb uudisteagentuurile AFP. Stubbi arvates on Soome liitumistaotluse esitamine ajal, mil soomlased hindavad ümber suhteid idanaabriga, «juba otsustatud asi».

Stubb ütles agentuurile, et tema arvates esitab Soome liitumisavalduse mais enne alliansi juunikuist Madridi tippkohtumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles