Võidusamba juurest astub homme läbi Kaitseliit, mitte poliitikud

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aasta tagune pärjatseremoonia võidusamba juures.
Aasta tagune pärjatseremoonia võidusamba juures. Foto: Raigo Pajula

Riik ei ole kavandanud vabariigi aastapäevaks Vabadussõja võidusamba juurde ühtegi kõrge poliitiku osalusega  tseremooniat, küll aga asetab sinna pärja Kaitseliit.

Eesti juhtpoliitikud osalevad homse vabariigi aastapäeva puhul lipuheiskamisel Pika Hermanni torni juures ning tseremooniatel Tartus, mistõttu pole neil aega astuda läbi Vabadussõja võidusamba juurest Tallinnas Vabaduse väljakul, ütles 24. veebruari üritusi koordineeriva välisministeeriumi pressiesindaja Helen Rits.

Tema väitel on lihtsalt tipp-poliitikutel keeruline võidusamba juures viibida, kui peavad samal päeval Tartus olema.

Pressiesindaja sõnul on ka vale öelda, et võidusamba juures tänavu midagi ei toimu, sest päikesetõusul kaitseliidu asetatav pärg on riigikogu, valitsuse ja presidendi poolt.

«Kuna sel aastal on kogu ürituse põhirõhk Tartus – toimub ju seal paraad, presidendi vastuvõtt, pidulik kontsert ja muud sündmused –, siis on ka pärgade asetamine seekord Tartus.»

Ritsi sõnul ei saa hommikusel, päikesetõusu-aegsel pärjapanemisel osaleda ka riigikogu esimees Ene Ergma, sest täpselt samal ajal viibib ta Pika Hermanni torni juures lipuheiskamisel.

Rits lisas, et tegu pole samba vähese väärtustamisega. «Kindlasti tuleb ju veel palju üritusi, mille keskmes see sammas on.»

Kaitseliidu pressiesindaja Tanel Rütmani teatel peab liidu Harju malev homme kella 7-8.30 võidusamba juures auvalvet.

«Pärg Eesti rahva poolt asetatakse lipu heiskamise ajal, pärja asetab Kaitseliidu Harju malev,» lisas ta.

Samal ajal on Tallinna maleva Toompea malevkonna auvalve reaalkooli kõrval Vabadussõjas hukkunud Tallinna kooliõpilaste mälestusmärgi juures. Kaitseväe ja Kaitseliidu pärg asetatakse ka sinna just lipuheiskamise ajal.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles