Millest sõltub elektrienergia hind?

Copy
Foto: Enefit

See, et elektrihind on aastaga võrreldes nii palju muutunud, on põhjustatud mitmest tegurist. Üks neist on tootmiskulude tõus ehk kallinenud on energiaallikad nagu kivisüsi ja gaas, mida tootmisüksused energia tootmisel kasutavad. Samuti on kerkinud CO2 emissiooni hind, mida tootmisüksused peavad toodetud elektrienergia eest tasuma. Ja kui elektrit tootes ja börsile müües kaasnevad suurenenud kulud, soovivad ettevõtjad, et need kulud saaksid kaetud. Sealt tuleb ka hinnatõus lõppkliendile. Lisaks on erinevatel turgudel erinevad tootmishinnad ja elektrienergia liigub reeglina vastavalt sellele, kus on rohkem nõudlust, millest omakorda kujunebki lõplik hind.

Taastuvenergia on soodsama hinnaga seetõttu, et kasutab oma tootmisel mõjureid, mis sõltuvad näiteks ilmast. Ehk kui tuul puhub, toodab tuulegeneraator energiat, vajamata muud kütet. Mida saaksime ise ära teha, et meie järgmise talve elektrihind ei oleks üllatuslikult kõrge? Eelkõige puudutab see neid, kes on valinud börsihinnal põhineva elektrienergiapaketi. Soovitav on hinnakindluse saamiseks hind fikseerida ja teades üldjoontes oma aastast energiatarbimist, saame tänu sellele oma kulusid ette planeerida.

Meie fikseerime koduklientidele hinna kuni viieks aastaks. Mõelge, millist turvatunnet see annab, kui suudate tänase seisuga oma kulusid viis aastat ette planeerida! Lisaks aitab see kaasa taastuvenergiatootmisele, sest pikkade lepingute puhul saame ka meie planeerida oma investeeringuid tuuleparkidesse.

Copy
Tagasi üles