Terviseamet lõpetab koroonaviiruse massilise PCR-testimise

Postimees
Copy
Covid-19 testimine Tallinna lauluväljaku Medicumi telgis.
Covid-19 testimine Tallinna lauluväljaku Medicumi telgis. Foto: Sander Ilvest

Alates 1. maist lõpetab terviseamet koroonaviiruse lausalise tasuta PCR-testimise, jättes selle võimaluse alles vaid riskirühmadele ja üle 60-aastastele inimestele.

Terviseameti peadirektori asetäitja Mari-Anne Härma selgitas, et kuna riigisiseselt ei ole läbipõdemise tõendit enam vaja ja praegu Eestis leviv viiruse tüvi on sajaprotsendiliselt omikron, siis on mõistlik keskenduda haigust raskemini läbi põdevatele riskirühmadele, kes võivad suurema tõenäosusega vajada haiglaravi. Testide vähendamine annab võimaluse säästa aasta lõpuni 2,4–3,7 miljonit eurot.

Kinnitamata Covidi nime all märgivad perearstid inimeste haiguslugudesse koroonapõdemise ka kiirtesti ja sümptomite kirjelduse põhjal, kuid näiteks reisimiseks vajaliku tõendi saamiseks tuleb hakata PCR-testi eest ise maksma.

Terviseamet koostab perearstidele ja avalikkusele detailse juhendi, kellele tasuta testimine säilib.

Ehkki mõned testimispunktid suletakse, siis kõigisse maakonnakeskustesse jäävad need alles.

Kuna testimise osatähtsus väheneb, siis lõpetab terviseamet maikuus igapäevaste koroonastatistikat käsitlevate pressiteadete edastamise. Edaspidi antakse põhjalik epiidülevaade kord nädalas, kuhu lisatakse ka seni eraldi edastatud reoveeseire tulemused, mille põhjal on võimalik viiruse levikut piirkonniti hinnata.

Alates 1. maist lõpetab tegevuse ka nutirakendus HOIA.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles