Narva volikogu liikmele esitati süüdistus häälte ostmises

Margus  Martin
, ajakirjanik
Copy
Häälte ostmises süüdistuse saanud Sergei Gorlatš on Narva linnavolikogus opositsiooni leeris.
Häälte ostmises süüdistuse saanud Sergei Gorlatš on Narva linnavolikogus opositsiooni leeris. Foto: Ilja Smirnov / Põhjarannik / Arhiiv

Pool aastat tagasi valimisvabaduse rikkumises ja häälte ostmises kahtlustuse saanud reformierakondlasest Narva poliitiku Sergei Gorlatši tegude uurimine jõudis süüdistuseni – nii Gorlatši kui ka tema kaasosalist süüdistatakse häälte ostmises.

Viru ringkonaprokuratuuri esitatud süüdistuse kohaselt mõjutas eelmistel kohalikel valimistel kandideerinud Sergei Gorlatš valijaid tema kasuks hääletama.

Selleks organiseeris ta koos MTÜ Narva Kutsehaigete Ühingu juhatuse liikme Natalia Simonovaga 40 inimesele väljasõidu Narvast Toilasse, kus väljasõidul osalejatele korraldati ekskursioon ning seejärel spaa külastus ning piknikueine. Spaa külastuse ning ekskursiooni eest tasus Sergei Gorlatš ning pikniku ja transpordi rahastas MTÜ Narva Kutsehaigete Ühing.

Kogutud tõendite järgi instrueeris Natalia Simonova väljasõidu eel osalejaid, paludes neil kaasa võtta oma ID-kaart ja selle koodid. Pärast ekskursioonil käimist kutsuti inimesed ükshaaval bussi tagaistmele, kus neile anti võimalus Sergei Gorlatši sülearvutis viimase poolt hääletada. Seda tegid 17 inimest.

Kriminaalmenetlust juhtiv ringkonnaprokurör Alan Rüütel sõnas, et ausad valimised on vaba ja ausa ühiskonna üks olulisemaid väärtusi ning selle õõnestamine kahjustab nii riigi kui kõigi selle institutsioonide usaldusväärsust.

«Menetluse käigus kogutud tõendid annavad prokuratuuri hinnangul alust hinnata toimunut mitte valimisreklaamina, vaid selgelt ühe kandidaadi tegevusena eesmärgiga endale ebaausalt valimistel parem tulemus osta,» selgitas prokurör Rüütel.

Keskkriminaalpolitsei korruptsioonikuritegude büroo juhi Ats Kübarsepa sõnul ei sekku politsei ausasse poliitikasse, kuid võimaliku süüteo puhul on kohustus reageerida. «Meie eesmärk oli menetlus läbi viia võimalikult kiiresti, et nii avalikkusele kui ka süüdistatavale anda õiguslik hinnang sellise käitumise osas. Seni kogutud tõendid viitavad, et valijate mõjutamine oli teadlik tegevus, kuid lõpliku vastuse sellele saab anda vaid kohus,» ütles Kübarsepp.

Sergei Gorlatš kandideeris kohalikel valimistel Narvas Katri Raigi nimekirja teise numbrina ja osutus valituks 408 häälega.

Ta kandideeris ka Narva linnavolikogu esimehe ametikohale, kuid häälteostmise kahtluse avalikuks tuleku järel keeldusid Raigi nimekirja saadikud temaga koostööst. Keskkriminaalpolitsei pidas Gorlatši kahtlusalusena kinni 2. novembril.

Täna on Gorlatš Narva volikogus opositsioonis, kuuludes endise Narva linnapea Aleksei Jevgrafovi juhitud nimekirja «Narva heaks».

Jevgrafov ütles kolmapäeval ERRile, et ei kiirusta praegu hinnangu andmisega ja ootab ära kohtuotsuse. Saadikuvolituste peatamist kohtuprotsessi ajaks ei pidanud ta samuti vajalikuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles