«Miks meid tapma peab? Mida me Vene vägedele teinud oleme?»

Alexandra Saarniit
, ajakirjanik
Copy
Irõna ema ütles talle, et ta peab Ukrainast lahkuma Platoni pärast, et poeg saaks elada turvalises kohas.
Irõna ema ütles talle, et ta peab Ukrainast lahkuma Platoni pärast, et poeg saaks elada turvalises kohas. Foto: Mihkel Maripuu

Üks Irõna ja ta abikaasa elu õnnelikematest päevadest muutus kiiresti õudusunenäoks: mesinädalate asemel tuli neil minna keldrisse pommide eest varju. Nüüd on Irõna pagenud Eestisse ega tea, millal oma abikaasaga uuesti kohtuda saab.

23. veebruar. 29-aastane Irõna Dehtiarova ja ta abikaasa pidasid Tšernihivis sõprade ja pere seltsis pidu, kuna olid samal päeval abiellunud. Kuigi nad teadsid, et Vene väed plaanivad Ukrainat rünnata, ei uskunud neist keegi, et see päriselt juhtub. Vähemalt mitte nii kiiresti, sest sõda oli Ukrainas kestnud juba aastaid.

Irõna abikaasa oli juba mullu sügisel Tallinnas tööd saanud ja nüüd pidi naine koos nende viieaastase poja Platoniga Eestisse kolima. Talvel olid nad käinud ka uue elukohaga tutvumas.

«Pärast seda polnud mu mees Tšernihivis käinud, aga nüüd ostis ta 17. veebruariks pileti, et oma lähedasi näha ja pulmad pidada. 24. veebruaril pidi Tallinna tagasi minema ja meie tema järel,» meenutas Irõna.

Saabus 24. veebruari varahommik. Irõna ja ta abikaasa olid ööbinud naise vanemate, nende poeg aga mehe vanemate juures. Kell viis hommikul tuli Irõna ema sõnumiga, et algas sõda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles