Põgenenud noormehele autoga otsa sõitnud politseinikku kahtlustatakse võimuliialduses (1)

Brita-Maria Alas
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Politseiauto.
Politseiauto. Foto: Mati Määrits/Lõuna-Eesti Postimees

Politsei- ja piirivalveameti (PPA) sisekontrollibüroo alustas möödunud nädalal kriminaalmenetlust Pärnu patrullpolitseiniku suhtes, kes sõitis otsa politseiauto eest ära jooksnud noormehele ega andnud talle seejärel abi. Uurimise tõttu peatas PPA politseinikuga teenistussuhte. 

10. aprillil jõudis PPA sisekontrollibürooni videosalvestis, millelt on näha, kuidas Pärnu linnas Rüütli tänaval patrullinud seisva politseiauto kapotile hüppab istuma noormees, tõstab korraks käed üles ja jookseb seejärel minema. Patrull asub noormehele töötavate vilkuritega järele sõitma. Pärast lühikest tagaajamist sõidab auto kõnniteel eest ära jooksvale noormehele otsa. Saadud löögist paiskub noormees autost eemale ja kukub maha.

Praeguseks on PPA teatel välja selgitatud, et selline sündmus leidis aset 2. aprilli öösel kella 4 ajal. Samuti on teada, et pärast otsasõitu ei andnud patrull noormehele abi ega kutsunud talle ka kiirabi, et kontrollida tema tervislikku seisundit. Noormees toimetati politseijaoskonda kainenema ning hilisema läbivaatuse käigus tuvastati kannatanul kergemaid kehavigastusi.

«Praegu uurib sisekontroll, miks politseinik noormehe sellisel viisil peatas. Seadus ei näe ette jalgsi liikuva inimese kinnipidamist mootorsõidukiga. Lisaks ei ole mitte mingil viisil õigustatav ega inimlik, et peale otsasõitu ei andnud patrull inimesele esmaabi ega kutsunud ka meedikuid tema tervislikku seisundit kontrollima,» ütles Lääne prefekt Kaido Kõplas.

Lääne ringkonnaprokuratuuri prokuröri Elle Keemani sõnul võimaldab menetluses kogutud materjal juhtumit analüüsida ning hinnata vahetu sunni kasutamise õiguspärasust. Vältimaks sarnaste juhtumite kordumist, taotles prokuratuur Pärnu Maakohtult uurimise ajaks roolis olnud patrullpolitseiniku ametist kõrvaldamist. Kohus rahuldas taotluse ja seetõttu on PPA tänaseks politseinikuga teenistussuhte peatanud.

Otsasõiduga seonduvat uuritakse kriminaalmenetluses, mis alustati karistusseadustiku võimuliialduse paragrahvi alusel. Menetlust viib läbi PPA sisekontrollibüroo ja juhib Lääne ringkonnaprokuratuur.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles