POSTIMEES UKRAINAS Ukraina vabatahtlikud toodavad sõjaväele maailmatasemel maskeerimisvõrke

Copy
Zaporižžja vabatahtlike keskuses Naši Kotiki punutakse kamuflaaživõrke.
Zaporižžja vabatahtlike keskuses Naši Kotiki punutakse kamuflaaživõrke. Foto: Madis Veltman

Lõuna-Ukrainas Zaporižžjas valmistavad vabatahtlikud iga päev sõjaväe tellimusel käsitööna sõidukite maskeerimisvõrke, mis on tehase omadest väga palju paremad.

Vabatahtlike keskuse Naši Kotiki (Meie Kiisud) eestvedaja Katerina Vinnõtšenko on maskeerimisvõrkude valmistamisega tegelenud 2014. aastast, kui Venemaa tungis Krimmi ja Donbassi. Ta on töötanud välja tõhusa kamuflaaživõrkude valmistamise tehnoloogia, mille tulemusel on käsitöövõrgud tehasest valmistatutest ligi kaks korda kergemad.

«2014. aastal, kui algas sõda Donbassis, ei olnud Ukrainas selliseid võrke kusagilt võtta, kuid vajadus nende järele oli suur. Töötasin välja süsteemi, kuidas saab niisuguseid võrke valmistada algusest lõpuni võimalikult tõhusalt ja kiirelt. Seda süsteemi kasutame ka praegi siin vabatahtlike keskuses,» rääkis Vinnõtšenko.

Naine töötas süsteemi välja poole aastaga ning Ukraina kaitseministeerium andis talle 2016. aastal panuse eest kaitseväele teenetemärgi.

Keskuses töötab iga päev umbes 50 inimest, lisaks teeb 20–25 inimest tööd kodus. Päevas valmib keskuses algusest lõpuni neli kuni kaheksa võrku, millest igaühega saab vaenlase silme eest varjata ühe sõjaväesõiduki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles