Lasnamäel saab sõita isejuhtiva bussiga

Uwe Gnadenteich
, ajakirjanik
Copy
AuveTechi isejuhtiv buss.
AuveTechi isejuhtiv buss. Foto: Jan Garshnek

Lasnamäel on kahe nädala jooksul võimalik sõita tasuta isejuhtiva bussiga.

Isejuhtiv buss liigub 18. aprillist kuni 29. aprillini tööpäevadel kella 9–12 iga 15 minuti järel mööda Saarepiiga puiesteed, peatusteks on Virbi Maxima, Laagna ja Punane Medicum.

Tegemist on projektiga, mille käigus uuritakse ettevõtte Auve Tech OÜ isejuhtiva bussi kasutamise võimalusi piirkonnas, kus kasutatakse palju ühistransporti ning taristu võimaldab klassikalise ühistranspordiliini pikendamist.

«Tallinna jaoks on isejuhtivad bussid heaks võimaluseks katsetada uut tehnoloogiat ühistranspordi võrgustikus, et leida lahendused ka nendeks puhkudeks, kus tavalist bussi ei ole võimalik või otstarbekas kasutada,» ütles abilinnapea Andrei Novikov.

Bussi liikumisel pööratakse suurt tähelepanu ohutusele. Bussis on turvaisik, kes jälgib iga manöövri ohutust ning vajadusel sekkub. Isejuhtiv buss on varustatud ka anduritega, mis jälgivad ümbruses olevaid objekte ning nende liikumist. Kui sõiduki ette satub mõni jalakäija või muu takistus, siis buss pidurdab automaatselt.

Isejuhtiv buss liigub aeglasel kiirusel ega ohusta teisi liiklejaid. Buss sõidab eelnevalt kaardistatud rajal.

Bussis on kaheksa kohta, sõiduk on 1,5 meetrit lai, 3,5 meetrit pikk ning 2,4 meetrit kõrge. Isejuhtiva bussi laadimiseks kasutatakse elektrit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles