Keeleameti peadirektor: keegi ei tea, mis toimub vene gümnaasiumides (8)

Tiina Laura Kimmel
, ajakirjanik
Copy
Foto on illustreeriv. Haabersti Vene Gümnaasium Õismäe teel.
Foto on illustreeriv. Haabersti Vene Gümnaasium Õismäe teel. Foto: Mihkel Maripuu

Pea 30 aastat tagasi võttis taasiseseisvunud Eesti vastu põhikooli- ja gümnaasiumiseaduse, millega seati ülesanne aastaks 2000 minna üle eestikeelsele haridussüsteemile. Täna lõpetab Eestis venekeelse kooli hulk noori, kes ei saa aru isegi küsimusest: «Palju mustikad maksavad?»

Kapo aastaraamat 2020/2021 kirjutab: «Eri rahvusest koolinoorte riigikeele oskus ja kvaliteetne haridus on otseses seoses julgeolekuolukorraga. /.../ Kremli soov säilitada Eestis ühiskonna lõhestamiseks segregeeritud kakskeelne õpe ei ole kuhugi kadunud. Selleks toetatakse libavabaühenduste tegevust rahvusvaheliselt ja mõjutatakse noori osalema lõhestuspoliitika projektides.»

«Näiteks II maailmasõja teemalise propaganda tootmiseks ja levitamiseks kaasatakse koolijuhtide ja õpetajate toetusel-teadmisel eri koolide õpilasi. Silmapaistvaim näide 9. maiga seotud mõjutustegevuses oli Tallinna Linnamäe Vene Lütseumi õpilaste osalusel valminud video «Pobeda 75», kus punavormis koolinoored esitavad arhiivikaadrite taustal temaatilisi luuletusi ja laule.»

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles