Mart Helme lahkumist riigikogust nõuab üle 20 000 inimese (8)

BNS
Copy
Mart Helme.
Mart Helme. Foto: Tairo Lutter

Rahvaalgatusele Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) poliitiku Mart Helme riigikogust lahkuma sundimiseks oli kolmapäeva pärastlõunaks allkirja andnud üle 20 000 inimese.

«Mart Helme on teada-tuntud oma liigjulge suuvärgi poolest, mis jätab soovida,» seisab petitsioonis «Mart Helme riigikogust välja!». «Üha rohkem leiab üks riigikogu liige, et normaalne ja tavapärane on teiste inimeste avalik ja labane solvamine. Me kõik mäletame, kuidas mõne aja eest sõimas Helme peaminister Kaja Kallast bipolaarseks,» kirjutati rahvaalagatuses.

Hiljutise väljaütlemisega Ukraina sõjapõgenike kohta on aga piir käes, leiavad petitsiooni algatajad. «Mida inimene endale lubab!!?? Mart Helme sõnad olid järgnevad: «Ukrainast tassitakse meile sisse nakkushaigusi, mille kohta me oleme arvanud, et neid Eestis enam ei saa kunagi olla. Need naised, noored naised, me ei tea, mida nad siin tegema hakkavad. Võib-olla sajad tuhanded naised nendest hakkavad prostitutsiooniga tegelema. Kes võtab mürki ja ütleb, et see nii ei lähe?»»

Rahvaalgatuses nõutakse Mart Helmelt parlamendisaadiku staatuse võtmist, kuid riigikogu liikme staatuse seaduse järgi pole sel ettepanekul perspektiivi.

Riigikogu liikme volitused lõpevad enne tähtaega viiel juhul: kas tema asumisega mõnda teise riigiametisse; teda süüdi mõistva kohtuotsuse jõustumisega; tema tagasiastumisega seadusega ettenähtud korras; kui riigikohus on otsustanud, et ta on kestvalt võimetu oma ülesandeid täitma, või tema surma korral.

Riigikogu aseesimees Hanno Pevkur on öelnud, et vastuse Mart Helme riigikogust lahkumiseks peavad andma Mart Helme ja EKRE.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles