Miks on peapiiskop Urmas Viilma kapo aastaraamatus? (2)

Raul Ranne
Copy
Foto Euroopa Moslemi Foorumi konverentsilt, kus osales ka peapiiskop Urmas Viima (paremalt viies).
Foto Euroopa Moslemi Foorumi konverentsilt, kus osales ka peapiiskop Urmas Viima (paremalt viies). Foto: Kaitsepolitsei aastaraamat

Hiljuti ilmunud kaitsepolitsei aastaraamatus on väike alapeatükk, mis kõneleb islami kogukondade politiseerimisest ja mõjutustegevusest. Lõiku illustreerivalt fotolt võib terasel vaatamisel leida ka Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku (EELK) peapiiskopi Urmas Viilma.

Viilma ütleb, et ta tõepoolest osales möödunud suvel Euroopa Moslemi Foorumi (EMF) konverentsil, ja avaldab samas üllatust, et on sellisel viisil kapo aastaraamatusse sattunud. «Tegu on elementaarse heanaaberliku läbikäimisega,» märgib peapiiskop. «Eesti moslemikoguduse imaam Ildar Muhhamedšin kutsus, mina läksin. Käime temaga läbi – küll mitte liiga tihti. Kord paari aasta tagant ehk täpselt samamoodi, nagu käime läbi näiteks meie juudikogukonna pearabiga.»

Viilma selgitab, et tatari juurtega moslemid on Eestis tegutsenud juba Põhjasõjast peale. Eesti vanim moslemikogudus peaks tema mäletamist mööda tähistama peagi 100. tegutsemisaastat. «Ehk siis moslemitel on Eestis üsnagi pikk ajalugu,» mainib peapiiskop.

Aga mis puutub siia kapo ja selle aastaraamat? Kus muu hulgas öeldakse, et Euroopas on näiteid moslemikogukondade ühendamisest ja institutsionaliseerimisest, vähendamaks killustatust ja suurendamaks mõjuvõimu ühiskonnas. Nii on ka Eesti imaam Ildar Muhhamedšin seotud EMFiga, mis loodi 2018. aasta oktoobris ja mille eesmärk on kogukondade toetamise kõrval islami kultuuri ja usu levitamine ning selle rahaline toetamine.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles