Liimets Riias välisministrite kohtumisel: ELis tuleb piirata Venemaa nafta ja gaasi importi (1)

Margus Paaliste
, ajakirjanik
Copy
Välisminister Eva-Maria Liimets Saksamaa ametikaaslase Annalena Baerbockiga
Välisminister Eva-Maria Liimets Saksamaa ametikaaslase Annalena Baerbockiga Foto: IMAGO/Janine Schmitz/photothek.de/Scanpix

Välisminister Eva-Maria Liimets (Keskerakond) osales kolmapäeval Riias Balti riikide ja Saksamaa välisministri kohtumisel, milles keskmes oli Venemaa sõda Ukrainas, sanktsioonide karmistamine Venemaa ja Valgevene suhtes ning energiajulgeolek.

Välisministrid kinnitasid järjepidevat tugevat toetust Ukrainale ja arutasid uusi võimalusi, kuidas riigi abivajadustele vastata.

«Ukrainat tuleb kiirkorras toetada praegu kõige olulisema kaitsevarustusega, et aidata riigil sõda võita. Eesti jätkab Ukraina toetamist ka humanitaarabiga, et aidata leevendada sõjas inimkannatusi. Kokku on Eesti Ukrainale kaitseabi andnud üle 220 miljoni euro ning Eesti inimesed, riigiasutused, ettevõtjad ja MTÜd annetanud humanitaarabiks enam kui 15 miljonit eurot,» ütles Liimets.

Välisminister tõi kohtumisel veel välja, et Ukraina ELi liitumisperspektiiviga tuleks liikuda kiiresti edasi.

«Eesti toetab Ukrainale ELi kandidaatriigi staatuse andmist, sest Ukraina oli üles ehitamas demokraatlikku ühiskonda ja praegu võitleb lisaks oma vabadusele ka kogu Euroopa julgeoleku eest ning väärtuste nimel, mida tähtsaks peame,» sõnas Liimets.

Liimets rõhutas kohtumisel ka, et EL peab jätkama survet, et Venemaa lõpetaks sõja Ukraina riigi ja rahva vastu.

«Eesti on teinud ettepaneku kehtestada piirangud Venemaa nafta ja gaasi impordile, et mõjutada sõja finantseerimist. Selle poole liikudes tuleks külmutada osa energia eest makstavast rahast tinghoiukontole, mida saaks tulevikus kasutada Ukraina sõjakahjude ülesehitamiseks,» ütles ta.

Rääkides julgeolekuolukorrast Euroopas keskendusid välisministrid koostööle NATOs. «NATO-l on võtmeroll reeglitepõhise korra kaitsmisel meie regioonis ja on selge, et vastavalt uuele reaalsusele tuleb langetada strateegilisi otsuseid. Oluline on liikuda jõudsalt edasi NATO idatiiva kaitse- ja heidutushoiaku tugevdamisega ning edendada ELi ja NATO strateegilist partnerlust,» märkis Liimets, kes muuhulgas tänas kohtumisel ka Saksamaa kolleegi Annalena Baerbocki riigi panuse eest Läänemere piirkonna julgeoleku tugevdamisse.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles