Patarei Merekindlus taotleb Eesti esimese muinsuskaitsealuse hoonena LEED sertifikaati

Uwe Gnadenteich
, ajakirjanik
Copy
Patarei Merekindlus.
Patarei Merekindlus. Foto: US Real Estate

Patarei Merekindlus taotleb Eesti esimese muinsuskaitsealuse hoonena rahvusvahelist LEED sertifikaati, mille projekteerimisel, ehitamisel ja hooldamisel järgitakse keskkonnasäästu ja säästva arengu põhimõtteid.

US Real Estate tegevjuht Aavo Kokk ütles, et ettevõte taotleb LEED sertifikaati kõikidele uutele arendustele, sealhulgas Golden Gate büroohoonele aadressil Ahtri 6. «Merekindluse puhul on aga tegemist tõelise väljakutsega, millest saavad väärtusliku kogemuse kõik osapooled. Ajaloolises hoones ei saa kõiki asju teha nii nagu uue hoone puhul, sest kasutada tuleb olemasolevaid hooneosi. LEED punktide teenimisel on siin olulisim meede keskkonnamõju ennetamine, seejärel tarbimise vähendamine ja jätkusuutliku energia juurdetootmine,» lausus Kokk.

Patarei Merekindlust arendajat US Real Estate’i nõustab LEED sertifikaadi taotlemisel selle valdkonna ülikogenud ettevõte Forus Haldus.

Seni on Eestis LEED sertifikaadi pälvinud ligi 700 000 ruutmeetrit äri- ja büroopinda.

LEED ehk Leadership in Energy and Environmental Design on välja töötatud USA-s asuv US Green Building Council. Standardi esimene versioon tuli välja 1998. aastal.

Sertifikaadi taotlemine algab hoone planeerimise ja projekteerimise faasis, kus LEED nõuded juurutatakse projektilahendustesse. Sertifikaat väljastatakse pärast hoone valmimist. LEED sertifikaati saab hakata taotlema ka siis, kui hoone on mitmeid aastaid kasutuses olnud või tegemist on täitsa vana hoonega. Sel juhul keskendub LEED hindamissüsteem hoone jätkusuutlikule hooldamisele, haldamisele ja tõhusale energiakasutusele. Sellise hoone sertifikaati tuleb aga iga kolme aasta tagant uuendada.

LEED sertifikaat on jaotatud neljaks erinevaks tasemeks, mille saavutamiseks tuleb teenida teatud arv punkte. Punkte antakse kuues kategoorias: hea asukoht ja transpordivõimalused, jätkusuutlik krundikasutus, vähendatud veetarbimine, tõhus energiakasutus, materjalide ja ressursside käitlemine, sisekeskkonna kvaliteet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles