Isamaa: KOVil peaks hääleõigus olema ainult Eesti ja ELi kodanikel (1)

Postimees
Copy
Isamaa valimiskampaania üritus Tallinna linnavalitsuse ees.
Isamaa valimiskampaania üritus Tallinna linnavalitsuse ees. Foto: Eero Vabamägi/Postimees

Riigikogu liige Tarmo Kruusimäe andis täna riigikogus üle seaduseelnõu, mis muudaks kohaliku omavalitsuse volikogu valimise seadust nii, et hääleõiguslikud oleksid vaid Eesti ja teiste Euroopa Liidu riikide kodanikud. Eelnõu algatajateks on Isamaa fraktsiooni liikmed Tarmo Kruusimäe, Helir-Valdor Seeder, Priit Sibul, Andres Metsoja, Heiki Hepner, Raivo Tamm, Üllar Saaremäe ja Mihhail Lotman.

Praeguse seaduse järgi võivad kohalikel valimistel osaleda ka välismaalased, kes elavad Eestis pikaajalise elaniku elamisloa või alalise elamisõiguse alusel ja kes on valimispäevaks saanud 16-aastaseks ning kelle püsiv elukoht, mille aadressiandmed on kantud Eesti rahvastikuregistrisse, asub vastavas vallas või linnas.

«Tänaseks on sellest saanud julgeolekuküsimus. Ajal, mil Venemaa agressioon Ukraina vastu on sundinud Vene ja Valgevene kodanike ees uksi sulgema isegi Eesti ülikoole, on eriti veider, et samade riikide kodanikud omavad Eestis jätkuvalt hääleõigust valimistel,» ütles eelnõu üle andnud Kruusimäe.

Teadaolevalt ei ole 13 Euroopa Liidu riigis kolmandate riikide kodanikel kohalikel valimistel hääletusõigust. Selliste riikide hulka kuulub näiteks Läti, kus kolmandate riikide kodanike osakaal elanikkonnast on suurem kui Eestis. Kolmandate riikide kodanike hääletusõigust kohalikel valimistel ei ole ka Prantsusmaal, Saksamaal jm.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles