RIA: ummistusründed riiklikele veebilehtedele jätkusid ka laupäeval

BNS
Copy
Häkker.
Häkker. Foto: www.freepik.com

Riigi infosüsteemi ameti (RIA) sõnul ei pruukinud kasutajad isegi märgata, kuidas terve laupäeva jooksul prooviti ummistusrünnakutega segada mitmeid riigiga seotud veebilehtede ning ka ameti enda riigivõrgu tööd.

RIA küberintsidentide käsitlemise osakond (CERT-EE) nägi terve päev ründeid riigiga seotud veebilehtede vastu.

«Rünnati mitmeid veebilehti ning neist igaühe suunas tehti circa 75 miljonit päringut. See tähendab, et portaale üritati üle koormata mitme tuhande kordse koormusega,» sõnas Tammer.

Suurtest numbritest hoolimata oli laupäeval Eesti küberruumis kordades rahulikum kui reedel. Kurjategijad võtsid ka konkreetselt RIA sihikule ning proovisid häirida riigivõrgu kliente, kuid need ummistusründed möödusid samuti suurema mõjuta. Tammer lisas, et RIA ja selle partnerite kasutatavad lahendused ja vastumeetmed on siiani end õigustanud.

«Samas peab olema valmis selleks, et rünnakud jätkuvad mõnda aega ning nende mahud võivad suureneda. Loorberitele puhkama ei saa jääda, pigem tuleb ette mõelda, kuidas selliste rünnakute edu paremini nullida,» soovitas Tammer.

Veebilehti rünnatakse pidevalt, kuid pahaloomulised päringud korjatakse ära enne, kui need saavad süsteeme mõjutama hakata.

«Samas ei saa välistada, et õnnestunud rünnakute korral võib mõne veebilehe kasutamine olla lühiajaliselt häiritud. Jälgime ka tähelepanelikult, kas veebilehtede kõrval on ka kõik muud riiklikud IT-süsteemid kaitstud. Siiani pole me anomaaliaid näinud,» tõdes Tammer.

RIA koostab regulaarseid ülevaateid Eesti küberruumi olukorrast ning jagab avalikkusele ja partnerile juhiseid, kuidas end ja oma organisatsiooni paremini kaitsta.

RIA palub organisatsioonidel saata teavet võimalike rünnakute ja rünnakukahtluste kohta aadressile cert@cert.ee.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles