Nicaragua lahkus viivitamatult Ameerika Riikide Organisatsioonist

Copy
Nicaragua välisminister Denis Moncada.
Nicaragua välisminister Denis Moncada. Foto: POOL/Scanpix

Nicaragua võimud teatasid pühapäeval, et sulgesid Ameerika Riikide Organisatsiooni (OAS) esindused pealinnas Managuas ja lahkusid viivitamatult ühendusest.

Välisminister Denis Moncada teatas riigi kohesest lahkulöömisest organisatsioonist ja selle esindajate volikirjade tühistamisest.

«Kurikuulsal organisatsioonil ei ole enam Nicaraguas esindusi,» sõnas Moncada.

«Selle kohalik peakorter on suletud,» kinnitas välisminister.

«Alates pühapäevast ei ole Nicaragua enam osa kõigist selle koleduse petlikest mehhanismidest ehk niinimetatud alalisest nõukogust, komisjonidest, koosolekutest, ja nõndanimetatud Ameerika tippkohtumisest,» jätkas Moncada.

«Me ei osale enam üheski üksuses selles kuratlikus kurjuse vahendis, mida nimetatakse Ameerika Riikide Organisatsiooniks,» lisas välisminister.

Alates 2007. aastast võimul olnud 76-aastase endise mässulise president Daniel Ortega valitsus teatas juba 2021. aasta novembris Nicaragua lahkumisest ühendusest.

Nicaragua endine suursaadik Arturo McFieldsi teatas mõni aeg tagasi telefonivestluses uudisteagentuurile AFP, et tal on oma riigis valitsevast julmusest kõrini.

McFields oli president Daniel Ortega esindaja Ameerika Riikide Organisatsioonis (OAS), kuid märtsis selle peaassambleel rääkides mõistis ta hukka diktatuuri kodumaal ja 177 poliitvangi kinnipidamise riigis.

Ühendriikidest telefoni teel agentuuriga vesteldes rääkis McFields, kuidas nelja aasta tagused valitsusvastaste meeleavalduste verised mahasurumised valmistasid talle kohutava pettumuse.

Inimõigusorganisatsioonide hinnangul hukkus 355 inimest, kümned vangistati ja tuhanded põgenesid pagulusse.

USA ja Euroopa Liit on kehtestanud Nicaragua presidendile ja juhtkonnale sanktsioonid. Musta nimekirja on lisatud samuti politsei ja valimiskomisjoni kõrged ametnikud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles