Tartu Vabaduse puiestik saab uue valgustuse ja kõnniteed

BNS
Copy
Vabaduse puiestee Tartus.
Vabaduse puiestee Tartus. Foto: Kristjan Teedema

Tartu linn korrastab Vabaduse puiestee ja Emajõe vahelist pargiala – käsil on valgustuse rekonstrueerimine ning seejärel saavad uue katte kõnniteed.

«Kujundame Vabaduse puiestikust esindusliku kesklinna pargi, kus paiknevad suure kultuuriajaloolise väärtusega monumendid ning mis on tartlastele oluline erinevate tähtpäevade tähistamise paik,» ütles abilinnapea Raimond Tamm pressiteates.

Eelmisel aastal korrastati pargiala trepid ning alustati valgustuse rekonstrueerimisega. Tänavu saavad lisaks valgustustööde lõpetamisele uuendatud kõnniteed ja võetakse ette mitmeid elurikkuse suurendamisega seonduvaid tegevusi.

Vabaduse puiestikus asendatakse olemasolevad valgustid vanalinna-tüüpi laternvalgustitega. Valgusallikateks on keskkonnasõbralikud värvustemperatuuri muutvad LED-lambid, mis põlevad südaöösel soojema valgusega ja muul ajal külmema värvusega. Ühtekokku läheb vahetusse üle poolesaja valgusti.

Lisaks valgustatakse erivalgustusega välja ka pargis asuvad suure kultuuriajaloolise väärtusega monumendid. Paigaldatakse uued püsivoolukilbid ning uuendatakse kaabelliinid. Valgustuse uuendamine lõpeb 30 aprilliks.

Pärast valgustustöid alustatakse Vabaduse puiestiku sõelmekattega kõnniteede ja monumentide ümbruste korrastamist. Tööde käigus kaevatakse kõnniteede pinnas umbes 10 sentimeetri sügavuselt välja ning asendatakse uue kvaliteetse sõelmekattega. Katkised äärekivid asendatakse, kõnnitee servad profileeritakse ja kalletele valmistatakse mudapüüdurid.

Korrastatakse ka kõikide monumentide ümbrused, uued pingid paigaldatakse Fr. R. Kreutzwaldi ja O. Lutsu monumendi ning Armeenia ja Eesti rahva sõpruse monumendi juurde.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles