Vene suursaatkonna tänavalõigu ümbernimetamist toetab 600 inimest

BNS
Copy
Venemaa Suursaatkonna hoone Tallinnas, Pikal tänaval.
Venemaa Suursaatkonna hoone Tallinnas, Pikal tänaval. Foto: Toomas Huik

Laupäeval allkirjastamiseks avatud petitsioonile nimetada Tallinnas Pikal tänaval asuva Vene Föderatsiooni esine tänavalõik ümber Ukraina tänavaks on esmaspäevaks alla kirjutanud 595 pealinlast.

Tallinna linnavalitsusele suunatud rahvaalgatuse eesmärk on Venemaa Föderatsioonile kuuluva Pikk 19 hoone esise 22 meetri pikkuse tänavalõigu ümbernimetamine Ukraina toetuseks.

Rahvaalgatus.ee portaalis loodud petitsioon UNESCO maailmapärandi nimekirja kuuluv algupärane tänavavõrk. «Venemaa saatkonna esise lõigu ümbernimetamist on vaja, sest see annab saatkonna töötajatele ja Kremlile kindla signaali sellest, et tallinlased ja Tallinna linnavalitsus mõistavad kõigil tasanditel hukka vägivalla, sõjakuriteod ja genotsiidi Ukraina rahva vastu. Sarnase sammu on juba ette võtnud teised Balti riikide pealinnad, aga kaugemalt ka näiteks Tšehhi ja Albaania,» sõnas petitsiooni algataja, riigiteadlane Hannes Nagel.

Vaid Venemaa suursaatkonna esise tänavalõigu ümbernimetamise puhul jääks puutumata ka algupärane Tallinna vanalinna algne tänavavõrk. «Petitsioon ei taotle Pika tänava nime muutmist. Lisaks võib Venemaa saatkonna esise tänavalõigu muutmist käsitleda ka ajutise meetmena – seni, kuni Venemaa on tagastanud Ukrainale kõik okupeeritud alad ning tasunud reparatsioonid,» sõnas Nagel.

Rahvaalgatus on suunatud Tallinna linnavalitsusele, sest just Tallinna linn on pädev selles küsimuses otsustama. Tallinna linn teatas möödunud nädalal ka põhimõttelisest otsusest luua Ukraina väljak Lembitu parki. See ei täida aga tänavate ümbernimetamise eesmärki – ka Ukraina välisministeerium on otseselt palunud just Venemaa Föderatsiooni suursaatkonna esise lõigu ümbernimetamist. Viimase tagajärjel toimuvad praktilised ja saatkonnale ebamugavad muutused nagu saatkonna töötajate visiitkaartidele näiteks «Vaba Ukraina 1» aadressina kandmine.

Petitsiooniga saab tutvuda portaalis rahvaalgatus.ee, algatuse tekst on saadaval eesti, vene ja inglise keeles. Algatust saab allkirjastada laupäevast, 23. aprillist, arvesse lähevad Tallinna linna ametlikult registreeritud isikute allkirjad.

Tallinna linnavalitsusele saab esitada algatuse, mis on kogunud vähemalt ühe protsendi omavalitsuse hääleõiguslike elanike allkirjadest ehk umbes 4400 häält. Kogutud allkirjade arvul saab vahetult silma peal hoida samas portaalis, rahvaalgatus.ee.

Algatuse korraldaja MTÜ EstYou Facebooki leht on «Ärksad tallinlased», seal jagatakse ka ülevaateid rahvaalgatuse seisust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles