Rootsi ja Soome liitumine NATOga on Balti riikidele suur julgeolekuvõit (1)

Aimar Altosaar
, ajakirjanik
Copy
Rootsi sotsiaaldemokraadist peaminister Magdalena Andersson on minetanud sotsiaaldemokraatide igipõlise eitava hoiaku NATO liikmelisuse suhtes ning tunneb nüüd huvi kaitseväe õppuste vastu. Koos Soomega valmistub Rootsi astuma NATOsse.
Rootsi sotsiaaldemokraadist peaminister Magdalena Andersson on minetanud sotsiaaldemokraatide igipõlise eitava hoiaku NATO liikmelisuse suhtes ning tunneb nüüd huvi kaitseväe õppuste vastu. Koos Soomega valmistub Rootsi astuma NATOsse. Foto: ANDERS WIKLUND/TT

Soome ja Rootsi valitsus otsustasid esitada mai keskel koos NATOsse astumise avalduse. See peaks toimuma Soome presidendi riigivisiidi ajal Rootsi, kirjutas ERR viitega Soome ajalehele Iltalehti ja Rootsi Expressenile.

Rootsi sõjaakadeemia ekspert Patrik Oksanen ütles Postimehele, et 24. veebruaril alanud Venemaa agressioon Ukraina vastu kiirendas oluliselt Rootsi ja Soome NATOga liitumist. «Kõigi Balti riikide peamine julgeolekuvõit on, et kogu piirkond saab ühise kaitseplaneeringu ja nad saavad koos riigikaitset arendada,» ütles ekspert. «Pärast seda pole enam kahtlust, et kui mõne riigi suhtes peaks toimuma mingi konflikt, reageerivad kõik riigid sellele koos. See kasvatab oluliselt kõigi julgeolekut.»

Oksanen avaldas veendumust, et Balti riikide julgeolek on väga oluline ka Rootsile ja Soomele: mida kaitstumad on Balti riigid, seda kaitstumalt tunneb end ka Rootsi ja vastupidi.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles