FOTOD ⟩ 15 aastat pronksiööst: arhivaari õuduste öö ja Dateli müügisaali häving

Aimar Altosaar
, ajakirjanik
Copy
Foto: Urmas Kõlli

Arhivaar Jaan Haak sattus 2007. aasta ööl vastu 27. aprilli suurde ohtu, kui ta pidi üksinda soklikorrusel asuvas arhiivihoidlas kuulma väljas rahvahulga märatsemist ja ülakorrusel lõhkumist ja klaaside klirinat. Ta ei olnud kindel, millisest uksest sisse tungitakse, kuid õnneks hoidla tulekindlad uksed pidasid. Nii hästi ei läinud aga arhiivi kohal asuval IT-ettevõttel Datel, mis rüüstati täielikult.

Endine Järva maa-arhivaar Jaan Haak töötas 2007. aaasta aprillis Balti Äriarhiivis, mis asus Tallinnas Tõnismäel, Endla tänav 4. Sageli ööbis ta samas, et mitte iga päev koju Paidesse sõita.

27. aprillil, kui Tõnismäele pronkssõduri ümber oli kogunenud lärmav rahvahulk, mille tegevust jälgis ka suur hulk politseinikke, käis Haak väljas söömas ning kella kuue paiku naasis arhiivi. Oma tolleaegseid elamusi meenutanud Haak ütles Postimehele: «Mõtlesin küll, et midagi võib tulla, aga et nii hulluks läheb, ma ei uskunud. Ma tulin arhiivi, kus kavatsesin ööbida. Arhiivis olles hakkasin netist vaatama, siis sai pilt selgeks, et linnas on olukord hull.» 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles