Maksa ründavat salapärast viirust pole Eestis tuvastatud

Kadri Tammepuu
, ajakirjanik
Copy
Gripiviirusest eristub adenoviirus ka sellega, et lisaks hingamisteede nähtudele annab see seedetrakti sümptomeid, näiteks kõhulahtisust ja -valu.
Gripiviirusest eristub adenoviirus ka sellega, et lisaks hingamisteede nähtudele annab see seedetrakti sümptomeid, näiteks kõhulahtisust ja -valu. Foto: Shutterstock

Kohati ränkade tagajärgedega maksahaigust, mida põeb maailmas ligi 200 enamjaolt alla kümneaastast last ja mille põhjuseks peetakse adenoviirust, pole Eestis seni kellelgi leitud. Laste tundmatut päritolu maksahaigust on tuvastatud Ühendkuningriigis, Hispaanias, Taanis, Iirimaal, Hollandis, Itaalias, Prantsusmaal, Norras, Rumeenias, Belgias, aga ka Ameerika Ühendriikides, Kanadas, Jaapanis ja Iisraelis.

«Soovitan olukorda praegu rahulikult võtta,» ütleb Tallinna lastehaigla juht Katrin Luts, kelle sõnul on adenoviiruseid alati olnud ja teisedki viirused, näiteks gripiviirus, võivad tuua väga tõsiseid tagajärgi.

«Arvestades juhtude väikest arvu, on haiguse uurimiseks liiga vähe andmeid, et midagi kindlat järeldada. Igal juhul ei ole tegu koroonalaadse pandeemiaga, et saaksime midagi ennetavalt ette võtta,» kinnitab Luts. Rasket koroonasse haigestumist saab vaktsiiniga ära hoida, ent adenoviirusega nakatumise vältimiseks kehtib tavapärane soovitus: hoiduge haigetega kokkupuutest, püsige haigena kodus ja peske käsi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles