Türgi president saabus visiidile Saudi Araabiasse

Copy
Tügri president Recep Tayyip Erdogan ja Saudi Araabia kroonprints Mohammed bin Salman.
Tügri president Recep Tayyip Erdogan ja Saudi Araabia kroonprints Mohammed bin Salman. Foto: SCANPIX

Türgi president Recep Tayyip Erdoğan saabus neljapäeval visiidile Saudi Araabiasse, teatas presidendiamet.

Tegemist on presidendi esimese visiidiga pärast seda, kui ajakirjanik Jamal Khashoggi tapmine 2018. aastal lõi kiilu kahe sunniitliku riigi vahele.

Erdoğani lennuk maandus Saudi Araabia suuruselt teises linnas Jeddahis, kus leidis aset kohtumine kroonprints Mohammed bin Salmaniga.

Erdoğan sõitis Saudi Araabiasse, et proovida parandada suhteid kahe piirkondliku rivaali vahel.

«Usume, et koostöö tõhustamine sellistes valdkondades nagu kaitse ja rahandus on meie vastastikustes huvides,» ütles Erdoğan.

Tegemist on Erdoğani esimese visiidiga kuningriiki sellest alates, kui Türgi loobus kohtumõistmisest 26 saudiaraablase üle, keda kahtlustati seotuses ajakirjanik Khashoggi tapmisega Istanbulis oktoobris 2018.

Kaks päeva kestval visiidil arutatakse Saudi ametnikega koostöö tihendamist ning piirkondlikke ja rahvusvahelisi küsimusi.

Türgi kohtu aprillikuine otsus anda kohtuasi üle Saudi Araabiale eemaldas viimase komistuskivi kahe maa suhete parandamisele. Khashoggi tapmine kuningriigi Istanbuli konsulaadis pälvis rahvusvahelise hukkamõistu ja kahjustas rängalt kahe riigi suhteid.

Samuti avaldas tapmine survet kroonprintsile, kes väidetavalt andis käsu Khashoggi kas tappa või kinni võtta. Erdoğan ütles kunagi, et tapmiskäsk tuli Saudi valitsuse «kõrgeimast instantsist», kuid ei süüdistanud kroonprintsi nimeliselt.

Saudi Araabia kohus mõistis tunamullu septembris tapmisega seoses vangi kaheksa inimest, kuid Türgi alustas tagaselja kohtumõistmist 26 kahtlusaluse üle. Kohtuasi anti üle, kui Türgi prokuratuur teatas, et süüaluseid pole võimalik vahistada ega neilt tunnistusi võtta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles