Haned hävitavad põllumeeste tööd (4)

Priit Pullerits
Copy
Sel pildil on vaid väike osa haneparvest, kelle põllumees Mart Timmi on laseriga rohumaalt lendu peletanud. FOTO: Kristjan Teedema
Sel pildil on vaid väike osa haneparvest, kelle põllumees Mart Timmi on laseriga rohumaalt lendu peletanud. FOTO: Kristjan Teedema Foto: Kristjan Teedema

Võru külje all Vagula järve ääres, seal, kus tee viib Sõmerpallu tuntud krossiraja poole, on lai rohumaa hommikupoolikul must. Mitte sellest, et see oleks osalt üles küntud, vaid seepärast, et sinna on maandunud haneparv. Linde on silma järgi hinnates tuhandeid. Kohe mitmeid tuhandeid.

Ja nad teevad põllumeestele kurja. Lähedal asuva Jaagumäe talu peremees Mart Timmi räägib, et mõni päev tagasi maandusid haned tema kapsapõllul ning tegid seal äsja istutatud taimede kallal totaalse laastamistöö.

Isegi rohumaale jätavad haned oma tegevusest jälje. Kui tärkavad kõrred põllu nurkades on rohelised, hanedest puutumata, osutab Timmi, siis suurem jagu muust põllust, kus haned on käinud kõhtu täitmas, on muutunud tuhmkollaseks.

Tavaliselt on haned sinnakanti saabunud aprilli keskel ja jäänud pidama mai lõpuni. Iga aastaga paistab neid saabuvat üha rohkem ja rohkem, ütleb Timmi. Ta on kuulnud, et üks põhjusi võib olla selles, et Venemaal anti nende pihta tuld ning haned on avastanud, et Eestis seda kartma ei pea. Siin on hanede tulistamine nende peletamiseks keelatud. Ja tulemus: «Hanede nuhtlus süveneb,» sõnab Timmi.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles