LUUBI ALL ⟩ Moskva Patriarhaadi Eesti Õigeusu Kirik pole sõjas poolt valinud (16)

Tiina Laura Kimmel
, ajakirjanik
Copy
President Putin annab relvad ja patriarh Kirill annab ideoloogia, on väitnud õigeusu eestkõneleja Cyril Hovorun. Ülestõusmispüha jumalateenistus Moskvas Päästja Kristuse katedraalis.
President Putin annab relvad ja patriarh Kirill annab ideoloogia, on väitnud õigeusu eestkõneleja Cyril Hovorun. Ülestõusmispüha jumalateenistus Moskvas Päästja Kristuse katedraalis. Foto: Oleg Varov, patriarchia.ru

Venelaste armastatud 9. mai terendab ukse ees, ent siseministeeriumil on põhjust muret tunda – Vene Õigeusu Kiriku pea Eestis Eugeni pole siinsetele venelastele selget sõnumit Ukrainas peetava sõja kohta andnud, ammugi mitte Putini agressiooni hukka mõistnud.

Moskva Patriarhaadi Eesti Õigeusu Kirik ja selle metropoliit Eugeni allub Moskva ja kogu Venemaa patriarhile Kirillile. Ent Kirill õnnistas Venemaa agressiooni Ukrainas. Varemgi on ta silma paistnud veidrate väljaütlemistega. Näiteks inimõigusi peab Kirill ketserluseks, mille eest tuleb õigeusku kaitsta, sest need tähendavad jumala väljakihutamist inimese elust ja ühiskonnast.

Eesti kirikupea Eugeni ei tauni Venemaa presidenti sõja vallapäästmise eest, vaid viitab tõlgenduste erinevusele. Ta on ERRile 30. märtsil antud intervjuus öelnud, et on poliitikas võhik ega oska olukorda Ukrainas hinnata.

Tõsi, kirikupeana kirjutas ka tema alla Eesti Kirikute Nõukogu pöördumisele, millega mõisteti sõda hukka, kuid kahtlus jääb, et talle avaldati selleks veidi survet. Eugeni juttu poliitilise võhikluse kohta on aga põhjust pidada pea liiva alla peitmiseks – mõistmaks, kuivõrd on Venemaal põimunud kirik ja poliitika, ei pea olema mõttehiiglane.

Kommentaarid (16)
Copy
Tagasi üles